Zöldségleves petrezselymes maceszgombóccal
Hozzávalók:
a leveshez:
- zsenge zöldborsó
- vajbab
- sárgarépa
- petrezselyemgyökér
- só
- olaj
- 2 db tyúkhúsleves kocka vagy húsleves alaplé
A maceszgombóchoz:
- 10 dkg macesz (pászka)
- 1 teáskanál olaj vagy 5 dkg libazsír
- kb. 3 dkg vöröshagyma
- 2 tojás
- só
- 1-1 késhegynyi őrölt bors és gyömbérpor
- petrezselyemzöld
Elkészítés:
A zöldséglevest szokásos módon készítjük el. Kevés olajon megpároljuk a tisztított és felaprított zöldségféléket, majd felöntjük vízzel vagy alaplével, sózzuk és megfőzzük. A gombóchoz a macesz felét rövid ideig hideg vízben áztatjuk, hogy puhuljon. A másik felét pedig apróbb darabokra törjük. Kevés zsiradékon üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd beletesszük az apróra vágott petrezselyemzöldet.
A zsiradékot leszűrjük, majd a tojás sárgájával habosra keverjük. Tálba tesszük az áztatott és jól kinyomkodott maceszt, hozzáadjuk a pirított petrezselymes hagymát, jól összedolgozzuk, sóval, borssal, őrölt gyömbérrel ízesítjük. A tojásfehérje felvert habjával lazítjuk, hozzáadva az összetört maceszt.
Legalább 30 percet pihentetjük, hogy a massza összeálljon. Hideg vízbe mártott kézzel gombócokat formálunk belőle, melyeket a forrásban lévő levesben kifőzünk.
Fogyasztáskor a levest is megszórhatjuk friss, aprított petrezselyemzölddel, így még finomabb lesz.
Tipp: a gombóc elkészíthető maceszdarából, vagy macesz lisztből is.
A kissé feledésbe merült macesz alternatívája lehet a grízgaluskának, de önmagában is jó „rágcsa” vagy mártogatással, tejföllel is finom.
A receptet Dr. Gondek Károlyné küldte be. Köszönjük!