Zöldségleves petrezselymes maceszgombóccal

Zöldségleves petrezselymes maceszgombóccal

Elkészítési idő

45 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Hozzávalók:

a leveshez:

  • zsenge zöldborsó
  • vajbab
  • sárgarépa
  • petrezselyemgyökér
  • olaj
  • 2 db tyúkhúsleves kocka vagy húsleves alaplé

A maceszgombóchoz:

  • 10 dkg macesz (pászka)
  • 1 teáskanál olaj vagy 5 dkg libazsír
  • kb. 3 dkg vöröshagyma
  • 2 tojás
  • 1-1 késhegynyi őrölt bors és gyömbérpor
  • petrezselyemzöld

Elkészítés:

A zöldséglevest szokásos módon készítjük el. Kevés olajon megpároljuk a tisztított és felaprított zöldségféléket, majd felöntjük vízzel vagy alaplével, sózzuk és megfőzzük. A gombóchoz a macesz felét rövid ideig hideg vízben áztatjuk, hogy puhuljon. A másik felét pedig apróbb darabokra törjük. Kevés zsiradékon üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, majd beletesszük az apróra vágott petrezselyemzöldet.

A zsiradékot leszűrjük, majd a tojás sárgájával habosra keverjük. Tálba tesszük az áztatott és jól kinyomkodott maceszt, hozzáadjuk a pirított petrezselymes hagymát, jól összedolgozzuk, sóval, borssal, őrölt gyömbérrel ízesítjük. A tojásfehérje felvert habjával lazítjuk, hozzáadva az összetört maceszt.

Legalább 30 percet pihentetjük, hogy a massza összeálljon. Hideg vízbe mártott kézzel gombócokat formálunk belőle, melyeket a forrásban lévő levesben kifőzünk.

Fogyasztáskor a levest is megszórhatjuk friss, aprított petrezselyemzölddel, így még finomabb lesz.

Tipp: a gombóc elkészíthető maceszdarából, vagy macesz lisztből is.

A kissé feledésbe merült macesz alternatívája lehet a grízgaluskának, de önmagában is jó „rágcsa” vagy mártogatással, tejföllel is finom.

A receptet Dr. Gondek Károlyné küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk