Vörös bársony torta (Red Velvet torta)

Vörös bársony torta (Red Velvet torta)

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a tészta hozzávalói egy 24 cm-es tortaformához:

  • 25 dkg liszt
  • 2 evőkanál holland kakaó
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 12 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1 teáskanál vaníliaaroma (vagy 1 cs vaníliás cukor)
  • 2 db tojás (nagy)
  • 2 dl tejföl (20%-os)
  • 2 evőkanál piros életfesték
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál ecet

a krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl Hulala (vagy habtejszín +habfix)

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a sütőporral, a kakaóval, és egy csipet sóval. A tejfölt simára keverjük a piros ételfestékkel. A porcukorhoz hozzáadjuk a felkockázott puha vajat, és a vaníliaaromát, majd habosra keverjük. Ezután egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és mindegyikkel külön-külön simára keverjük.

Ezután hozzákeverjük az ételfestékkel összekevert tejfölt, majd állandó keverés mellett, hozzákanalazzuk a lisztes keveréket.

Végül az ecettel elkeverjük a szódabikarbónát, majd állandó keverés mellett, a masszához adjuk és még 1-2 percig keverjük, hogy egy sima masszát kapjunk. (Amikor az ecethez hozzáadjuk a szódabikarbónát elkezd majd pezsegni.)

A tortaformát kizsírozzuk, kilisztezzük (vagy sütőpapírral kibéleljük) és egyenletesen belesimítjuk a tésztát.

Előmelegített sütőbe tesszük és közepes hőmérsékleten tűpróbáig sütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon 40 percig sütöttem.) A sütőből kivéve pár percig a formában hagyjuk hűlni, majd rácsra helyezzük és teljesen teljesen kihűtjük.

A porcukorhoz hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a felkockázott puha vajat, majd habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a mascarponét, és pár perc alatt simára keverjük. A Hulalát (vagy habtejszínt) kemény habbá verjük, majd apránként, óvatosan a krémhez keverjük, hogy a hab ne nagyon törjön össze.

A teljesen kihűlt tortát két egyforma lappá vágjuk fel, majd az alsó tésztalapot egyenletesen megkenjük a krém felével. Ezután rátesszük a másik tésztalapot és tenyérrel gyengéden lenyomkodjuk. Végül a maradék krémmel bevonjuk a tortát, majd pár órára a hűtőbe tesszük (vagy hideg helyre), hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek kellően összeérjenek.

Tálalás előtt a tortát a hűtőből kivesszük, majd ízlés szerint felszeleteljük, úgy kínáljuk.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Cikk alatti banner

Neked ajánljuk