Ünnepi diós pite

Ünnepi diós pite

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

A töltelékhez:

  • 40 dkg dióbél
  • 30 dkg cukor
  • 2 dl tejszín

A tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 15 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • csipet só

A kenéshez:

  • 1 db tojássárga
  • 2 ek. tej

Elkészítés:

Olvasztott cukorba, vágott diót keverek és 1 ek. vizet, tejszínt adok hozzá, majd hagyom kihűlni.

A tésztához összedolgozom a lisztet, margarint, cukrot, tojást, sót és 30 percre hideg helyre rakom.

Három felé veszem, egyiket egy tortaformába nyújtom.

A másodikat feltekerem és a forma pereméhez simítom.

A diós krémet a tésztára halmozom, majd lefedem egy harmadik lappal, széleit rásimítom.

A maradék tésztából formákat szaggathatok és díszíthetem a pite tetejét.

Kikeverem a tojássárgát, 2 ek. tejjel, majd lekenem a tészta tetejét.

200-225 fokon sütöm 45 percet.

Ha az előmelegített sütőben a sütemény teteje már rövid idő után elkezd megpirulni, akkor takarjuk le egy ív sütőpapírral vagy alufóliával.

Nagyon sokáig eláll.

Neked ajánljuk