Töltött sertéstarja

Töltött sertéstarja

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • a töltelék hozzávalói:
  • 1 db vöröshagyma
  • 4-5 db csirkemáj
  • 25 dkg gomba
  • 2-3 db zsemle (szikkadt)
  • 4 db tojás (nagy)
  • só (ízlés szerint)
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • őrölt fekete bors (ízlés szerint)
  • 1 kávéskanál őrölt majoranna
  • 1 kisebb csokor petrezselyemzöld
  • 2 evőkanál étolaj
  • *
  • a töltött húshoz:
  • 1,5-2 kg-os sertéstarja (egész darab)
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál ételízesítő
  • őrölt majoranna (ízlés szerint)
  • kakukkfű (ízlés szerint)
  • az előzőleg elkészített, kihűtött töltelék
  • 1,5 dl víz
  • 5-6 evőkanál sertészsír

Elkészítés:

A vöröshagymát megpucoljuk, majd apróra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, a tönköt kitörjük, majd kisebb, vékony csíkokra vágjuk. A petrezselyemzöldet apróra vágjuk. A csirkemájat kisebb darabokra vágjuk.

A szikkadt zsemlét vízbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd üvegesre pároljuk. Amikor már üvegesre párolódott, hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az ételízesítővel és a majoránnával, majd addig pároljuk, amíg elpárolog a leve. Ezután hozzáadjuk a feldarabolt csirkemájat, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemzölddel, és kevergetve egy-két percig sütjük. Ezután hozzácsipkedjük az előzőleg vízbe áztatott, és alaposan kinyomkodott zsemlét, alaposan összekeverjük, majd egyesével beleütjük a tojásokat, szintén alaposan összekeverjük, és egy-két percig süssük, hogy a töltelék összeálljon. (Közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána.) Amikor a töltelék elkészült, hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt megtöltenénk vele a húst. Az egyben megvásárolt sertéstarját egy éles késsel bevágjuk, és szétnyitjuk úgy, hogy egy szép, nagyobb darab húst kapjunk. (Közben arra figyeljünk, nehogy vékony legyen a hús, és kiszakadjon, mert akkor kifolyik sütés közben a töltelék.)

Ezután a hús mindkét oldalát megsózzuk, majd a kiterített húsra kenjük a tölteléket. Ezután feltekerjük, majd hústűvel lezárjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét, és ne folyjon ki a töltelék. (Ízlés szerint pl. spárgával is átköthetjük a megtöltött húst.)

Egy nagyobb tepsit zsírral vékonyan kikenünk, beleöntjük a vizet, belehelyezzük a megtöltött húst, megszórjuk az ételízesítővel és a fűszerekkel, majd lefedjük a tepsit alufóliával. Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten, kb. két óra alatt puhára pároljuk. Ezután a fóliát levesszük, leöntjük a párolóvizet, majd a hús mellé kanalazzuk a sertészsírt, visszatesszük a sütőbe, és szép pirosra süssük. (Sütés közben többször meglocsoljuk a zsírral.)

Amikor a hús szép pirosra sült, egy kanállal a tepsiből kimerjük a zsírt, és a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni a húst. (Én előző nap megsütöttem, majd másnap szépen feltudtam szeletelni.)

Tálaláskor a felszeletelt töltött húst ízlés szerint kínálhatjuk pl. franciasalátával, krumplisalátával, vagy éppen ízlés szerinti körettel.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Hasonló receptek