Tejszínes gombakrémleves

Tejszínes gombakrémleves

Elkészítési idő

30 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Pofonegyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 40 dkg gomba
  • 2 dl főzőtejszín
  • 5 dl alaplé (vagy húsleves, esetleg víz + leveskocka)
  • őrölt bors
  • 1 kis fej hagyma
  • 2-3 evőkanál olaj
  • csipetnyi petrezselyemzöld (lehet szárított is)
  • szükség esetén só

Elkészítés:

A gombát megmossuk (én nem szoktam megtisztítani). Négy-öt fejet kiveszünk és félretesszük, a többit szeletekre vágjuk. A hagymát megtisztítjuk és nagyon apróra felkockázzuk, az olajon kicsit megpirítjuk, majd hozzátesszük a gombát. Megborsozzuk, és az alapléből öntünk rá egy keveset, amiben megpárolódhat.

Ha megpuhult a gomba, felöntjük a maradék lével és összemelegítjük. Levesszük a tűzről, és hagyjuk picit hűlni.

Közben a félretett gombákat elővesszük, vékonyra szeleteljük, és egy kanálnyi olajon szép ropogós barnára sütjük. Az időközben kicsit meghűlt levest botmixerrel simára dolgozzuk, és visszatesszük a tűzhelyre. Amíg újra felmelegszik, egy tálba kiöntjük a főzőtejszínt. Kanalazunk hozzá a levesből, és jól elkeverjük. Belecsorgatjuk, és hagyjuk, hogy összeforrjon, krémesre besűrűsödjön. Megkóstoljuk, ha kell, adunk még hozzá kevés borsot, esetleg egy csipetnyi sót.

Tálaláskor a tetejét megszórjuk a petrezselyemmel, és a sült gombaszeletekkel.

Hasonló receptek