Tejes bulgurral töltött sült alma

Tejes bulgurral töltött sült alma

Elkészítési idő

45 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 4 db alma
  • 1 csomag (12,5 dkg) bulgur (rizs helyett)
  • 6 dl víz
  • 4 evőkanál tejpor
  • 1 csipet fahéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 evőkanál mazsola

Elkészítés:

A tejport langyos vízzel összekeverjük, majd ha csomómentes lett, felrakjuk a tűzhelyre, és tovább melegítjük. Közben 1 csomag bulgurt kibontunk, szűrőn jól átmossuk, majd beleszórjuk a tejbe. Hozzáadjuk a mazsolát, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat és gyakran kevergetjük. Amikor már felforrt, takarékra vesszük alatta a lángot és az edényt lefedjük. (Néha azért megkeverjük, nehogy leégjen.)

Ha már megpuhult a bulgur (kb. 30 percig kell főzni takarék lángon), elzárjuk alatta a gázt, levesszük róla a fedőt, és megvárjuk, hogy langyosra hűljön.

Amíg a bulgur hűl, addig az almákat meghámozzuk, keresztben kettévágjuk, kivesszük a magházát, amit kidobunk. Utána pedig a fél db almák belsejét késsel kivágjuk, és kb. 1 cm-es szélét hagyunk meg, hogy minél több töltelék férjen bele. (Az almák aljába rakunk kisebb alma db-ot, hogy a töltelék nehogy kifolyjon.)

Az alma darabok kb. háromnegyed részét késsel deszkán apróra összevágjuk, és ezeket is a bulguros töltelékhez keverjük. Ha már langyosra hűlt a bulgur, akkor hozzákeverjük a nyers tojást, és az almákat megtöltjük a töltelékkel. Egy kisebb tepsibe sütőpapírt rakunk, majd erre rárakosgatjuk a megtöltött almákat. (Én a gázsütő 6-os fokozatán 30 percig sütöttem. Ha letelt a 30 perc, akkor elzárjuk a sütőt, kivesszük belőle a tepsit.) Ez idő alatt az alma finomra megpuhul, és az alma daraboktól még finomabb lesz a töltelék íze.

Az almákat tálra rendezzük, és ha langyosra hűlt, már tálalhatjuk is.

Neked ajánljuk