Szőlős pite

Szőlős pite

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 db egész tojás
  • 1 db tojásfehérje
  • 20 dkg margarin

a töltelékhez:

  • 4 dl tej
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 3-4 fürt szőlő

egyéb:

  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 db egész tojás
  • 1 db tojásfehérje
  • 20 dkg margarin
  • 4 dl tej
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 3-4 fürt szőlő
  • 1 db tojássárgája a kenéshez
  • nádcukor a sütemény tetejére
  • porcukor a kihűlt pite szórásához

Elkészítés:

A tésztához a sütőporral összekavart liszthez hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot. Ezeket összekavarjuk, hozzáadjuk az egész tojást, illetve egy tojásfehérjét és a szobahőmérsékletű margarint. Ezekből közepesen lágy tésztát gyúrunk, amelyet pihenni hagyunk, ameddig elkészítjük a tölteléket.

A pudingport és a cukrot egy edénybe tesszük, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáadunk 4 dl tejet. Ezután felforraljuk, sűrűre főzzük, majd a pudingot langyosra hűtjük. A szőlőt megmossuk és leszemezzük.

A tésztát két egyenlő részre osztjuk. Az egyik tésztát kinyújtjuk, majd előre kivajazott és kilisztezett 24 cm átmérőjű pite formába tesszük. Erre ráhalmozzuk, majd egyenletesen elsimítjuk a pudingot és ezt követően a puding tetejére tesszük a szőlőszemeket. A másik tésztát kinyújtjuk, majd éles késsel kb. 1 cm széles csíkokra vágjuk. Ezzel berácsozzuk a pite tetejét. A pite szélére a csíkot úgy tesszük, hogy spirál alakra megcsavargatjuk, így mutatós lesz. Amikor ezzel a folyamattal kész vagyunk, az egész pitét megkenjük a felvert tojássárgájával, majd megszórjuk ízlés szerint nádcukorral.

A pitét előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes lángon kb. 15 perc alatt szép barnára sütjük. A pitét tálaláskor porcukorral megszórjuk.

Hasonló receptek