Szőlős-habos piték

Szőlős-habos piték

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 15 dkg vaj
  • 20 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 tojás

a töltelékhez:

  • 1 dl fehérbor
  • 5 dkg cukor
  • 1 citrom leve
  • 20 dkg szőlő
  • 4 dkg darált mandula

a habhoz:

  • 4 tojásfehérje
  • 1 teáskanál citromlé
  • 10 dkg porcukor

Elkészítés:

A tésztához az alapanyagokat alaposan összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és fél órára a hűtőbe tesszük.

A töltelékhez a bort a cukorral és a citromlével összeforraljuk, majd hozzáadjuk a szőlőt (néhány szemet tegyünk félre), és néhány percig főzzük. Levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a mandulát. Hűlni hagyjuk.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tésztát 6 részre osztjuk, vékonyra kinyújtjuk, és kibélelünk vele 8-10 cm átmérőjű piteformákat. Mindegyikre sütőpapírt terítünk, nehezéket (sütőbab, rizs, szárazbab) szórunk rá, és 15 perc alatt megsütjük. Kicsit hagyjuk hűlni, majd levesszük a sütőpapírt a nehezékkel együtt. A pitéket megtöltjük a szőlős töltelékkel.

Felkapcsoljuk a sütőt 220 °C-ra. Közben a tojásfehérjéből kemény habot verünk a citromlével és a porcukorral. Elosztjuk a sütemény tetején, belenyomkodjuk a félretett szőlőszemeket, majd még 10 percig sütjük, amíg a hab megpirul.

Fotó: RAS / Recepttár

Neked ajánljuk