Szilvás-túrós pite

Szilvás-túrós pite

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt (Nagyi Titka)
  • 20 dkg vaj (v. 15 dkg sertészsír)
  • 10 dkg porcukor
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 1 egész tojás (nagy)
  • csipet só
  • 1-2 evőkanál hideg víz

Túrós töltelék hozzávalói:

  • 50 dkg túró
  • 5 dkg tejföl
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor (v. 2 ek keményítő)
  • 1 tojás (nagy)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja

valamint:

  • kb. 15 db szilva
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • őrölt fahéj (ízlés szerint)

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a sütőporral, egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, és elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, hozzákeverjük a porcukrot, majd hozzáadjuk a tojást, egy evőkanál hideg vizet, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. (Ha szükséges, akkor adjunk hozzá még vizet gyúrás közben) Ezután a tészta 1/3 részét lecsípjük, majd betesszük a hűtőbe.

A maradék tésztát sütőforma méretűre nyújtjuk, kibéleljük vele a formát, majd a hűtőbe tesszük, addig amíg elkészítjük a tölteléket.

A szilvát megmossuk, félbe vágjuk, és a magot eltávolítjuk. Ezután megszórjuk a vaníliás cukorral és az őrölt fahéjjal, összekeverjük, majd pár percig állni hagyjuk.

A túrót villával összetörjük, majd hozzáadjuk a porcukrot, a tejfölt, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és az egész tojást, majd alaposan összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a pudingport (vagy keményítőt), majd szintén alaposan összekeverjük. (Én azért teszek hozzá pudingport, mert a túró sokszor nagyon vizes, és túl lágy lesz a töltelék, de el is hagyhatjuk!)

A hűtőből kivesszük a tésztával kibélelt piteformát, majd egyenletesen belekanalazzuk a túrós masszát. Ezután a túrós töltelékre ízlés szerint ráhelyezzük a felezett, fűszeres szilvát.

A hűtőből kivesszük a kisebb tésztagombócot, lisztezett felületen kinyújtjuk, majd éles késsel vagy derelyevágóval keskeny csíkokra vágjuk fel. Ezután a tésztacsíkokkal berácsozzuk a pite tetejét. Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten kb. 40-45 percig sütjük. (Én légkeverésnél 170 fokon, 40 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a formában hagyjuk hűlni, majd rácsra helyezzük, és teljesen kihűtjük. Tálalás előtt ízlés szerint megszórjuk a pitét porcukorral, felszeleteljük, és úgy kínáljuk.

Tipp: Az omlós tésztához jól illik a túrós-szilvás töltelék, de a szilvát ízlés szerint le is cserélhetjük másfajta gyümölcsre.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk