Sült csirke karamellizált ananásszal és teában párolt rizzsel

Sült csirke karamellizált ananásszal és teában párolt rizzsel

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 4 db egész csirkecomb
  • 1 db nagyobb méretű ananász
  • 2 db papaya és ananász ízű tea piramis
  • 2,5 dl-es bögre basmati rizs
  • fél citrom leve
  • cukor
  • méz
  • olaj
  • cseresznye vagy meggybefőtt vagy kandírozott cseresznye

a karamell öntethez:

  • 100 g cukor
  • 56 ml tejszín (minimum 30%-os zsírtartalmú)
  • 20 g vaj
  • 1-1,5 teáskanál víz

Elkészítés:

Egy serpenyőt felforrósítunk, 3-4 evőkanál olajat öntünk bele. Amikor az olaj forró, a sózott, borsozott csirkecombokra kérget sütünk mindkét oldalukon, majd kevés vizet aláöntve, lefedve lassú tűzön megpároljuk.

Az ananász héját levágjuk, 2/3 részét ujjnyi szeletekre vágjuk, majd a fás közepét is eltávolítjuk. (Ezt a műveletet tányérban végezzük, mert az ananász lecsöpögő levére szükség lesz. Az 1/3 rész levét kifacsarjuk, a húsát szétszedjük.) Az összes ananász levet és a fél citrom levét a csirkecombokra öntjük és így pároljuk tovább.

A tea piramisokat 2,5 dl-es bögrébe tesszük. Forró vízzel leöntjük, és állni hagyjuk. Eközben egy lábasba kevés olajat teszünk, ráöntjük az 1 bögre (2,5 dl) rizst, és üvegesre pároljuk. Felöntjük a teával + 2,5 dl hideg vízzel, minimálisan sózzuk, majd az 1/3 rész ananász húst is hozzáadjuk. A rizs színe rózsaszínűvé válik.

Cukrot pirítunk és az ananász szeleteket óvatosan megforgatjuk benne, azaz karamellizáljuk. A szeleteket rácsra szedjük.

A karamellöntethez a cukrot a vízzel, közepes lángon feloldjuk. A hőfokot növelve felforraljuk, kissé besűrítjük. A tűzről levéve hozzákeverjük a tejszínt és a vajat, majd hagyjuk kihűlni.

Tálalás előtt a combokat kicsontozzuk, darabokra vágjuk. Tálra tesszük, a többi hozzávalóval elképzelésünk szerint körítjük, majd meglocsoljuk a karamellöntettel.

A receptet Dr. Gondek Károlyné küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk