Stíriai metélt

Stíriai metélt

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 1/2 + 2 dl tejföl
  • 1 + 3 tojás
  • 5 dkg mazsola
  • 50 dkg tehéntúró
  • 30 dkg finomliszt
  • 5 + 5 dkg + diónyi margarin
  • 2 + 6 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • a szóráshoz vaníliás porcukor

Elkészítés:

A mazsolát forró vízzel leöblítjük, majd lecsepegtetjük. A túrót összetörjük. A fél deci tejfölt csipet sóval és egy tojással összekeverjük.

4 liter vizet felforralunk.

Az 5 dkg margarint a liszttel elmorzsoljuk, összegyúrjuk a túróval, 2 dkg porcukorral és a tojásos tejföllel.

Cipót formálunk belőle, és lisztezett deszkán fél cm vastag, 3 cm széles csíkokra nyújtjuk, majd fél cm széles metéltre vágjuk. Lisztezett tenyérrel, egyenként, könnyedén, nudliformára sodorjuk.

5 dkg margarint felolvasztjuk. A tésztát a forrásban lévő vízbe dobjuk, és amint a víz színére emelkedik, szitakanállal kiszedjük, az olvasztott margarinban megforgatjuk.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A krémhez kettéválasztjuk a 3 tojást. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákat habosra keverjük a maradék 6 dkg porcukorral, 2 dl tejföllel és a reszelt citromhéjjal. A tésztára öntjük, lazán összekeverjük a mazsolával és a tojáshabbal.

Egy nem túl mély tűzálló edényt diónyi margarinnal kikenjük, a zsemlemorzsával meghintjük, beleszedjük, majd elsimítjuk benne a tojásos metéltet, és 25-30 percig sütjük.

Vaníliás porcukorral megszórva, a sütőtálban kínáljuk.

Neked ajánljuk