Sonkás-sajtos tészta csőben sütve

Sonkás-sajtos tészta csőben sütve

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 50 dkg tészta (penne, metélt, csőtészta, stb. ízlés szerint)
  • 1 evőkanál vaj (nem margarin!)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg sonka
  • 10 dkg bacon
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl tejszín
  • 15 dkg reszelt sajt
  • bors
  • petrezselyem

Elkészítés:

A tésztát sós, forrásban lévő vízben feltesszük főni. A csomagoláson feltüntetett idő alatt megfőzzük, majd leszűrjük.

Közben a bacont és a sonkát felcsíkozzuk, a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk és finomra vágjuk.

A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, rádobjuk a hagymát és kevergetve üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk fokhagymát, a bacont és a sonkát is, és kevergetve szépen megpirítjuk. Ezután hozzáöntjük a tejet és a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, és hígabb mártás sűrűségűre beforraljuk. (Ha szeretnénk, kevés pirított sonkát tegyünk félre a tálaláshoz.)

A leszűrt tésztát összeforgatjuk a sonkás-tejszínes szósszal, majd egy maréknyi reszelt sajtot is beleforgatunk. Egy kivajazott sütőtálba öntjük, elsimítjuk, majd egyenletesen rászórjuk a többi reszelt sajtot. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 10–15 perc alatt összesütjük.

A sütőből kivéve tányérokra porciózzuk, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel és egy kis félretett sült sonkával.

Neked ajánljuk