Shakshouka - saksuka a Közel-Kelet lecsója

Shakshouka - saksuka a Közel-Kelet lecsója

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 5 db paprika, (vegyesen lecsó, kápia, kaliforniai)
  • 5 db paradicsom
  • 1 nagy fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 0,5 dl olíva olaj
  • kevés zöldség alaplé (kb.
  • 1 dl.)
  • 4 db tojás
  • petrezselyem, esetleg koriander zöld
  • 1
  • kávéskanál őrölt római kömény
  • 1 kis rúd fahéj
  • 1 kisebb chili
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

A hagymát félkarikára vágjuk, a fokhagymát szétnyomjuk, nagyon apróra daraboljuk. A paradicsomokat minél kisebb darabokra, de legalább nyolcba vágjuk, a paprikákat felkarikázzuk. A hagymát 1 kanál olíva olajon megdinszteljük, majd felöntjük zöldség alaplével, vagy kevés vízzel.

A feldarabolt paradicsomokat is hozzátesszük, valamint a karikákra vágott paprikát is. Megsózzuk, megborsozzuk. A szétnyomott, apróra vágott fokhagymát, a felaprított petrezselyem, és (vagy) koriander zöldet, a római köményt, és a fahéj rudat is a lecsóba tesszük.

A chilit félbevágjuk, magját eltávolítjuk (ha csípősebben szeretjük ezt nem muszáj) és ezt is hozzáadjuk. Addig főzzük, amíg minden íz összeérett, de a paprika megőrizte roppanósságát.

Tálalás előtt a fahéjrudat kivesszük.

Készíthetjük úgy lecsónkat, hogy az elkészült étel tetejére buggyantjuk a tojásokat, vagy ha valaki fél a szalmonella fertőzéstől, előre elkészített tükörtojásokkal tálalja a saksukát.

(Az arab, török, libanoni, tunéziai, marokkói, egyiptomi, algériai, de még az izraeli konyha is sajátjaként tartja számon a saksukát.)

A receptet Gasztropajti küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk