Sajtos-sörös almaleves pekándiós morzsával

Sajtos-sörös almaleves pekándiós morzsával

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 db vöröshagyma (apróra vágva)
  • só és bors (ízlés szerint)
  • 2 dl alma cider
  • 2 kisebb alma (meghámozva, felszeletelve)
  • 2 kávéskanál friss kakukkfű
  • 3 dl sör
  • 6 dl tyúkhúsleves alaplé (leveskockából is készülhet)
  • 1/4 teáskanál cayenne bors
  • 34 g liszt
  • 1 dl tej
  • 100 g cheddar sajt reszelve
  • 125 g brie hámozva, kockázva

a pekándiós morzsához:

  • 85 g nagy szemű zabpehely
  • 50 g egész pekándió
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1/4 teáskanál só
  • 1 teáskanál fahéj
  • 6 evőkanál sózatlan vaj

Elkészítés:

A morzsa elkészítéséhez összekeverjük a hozzávalókat és kézzel addig gyúrjuk, ameddig homogén nem lesz. Sütőpapíron elegyengetjük, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 20 percre – sütés közben egyszer megkeverjük.

Egy lábosban felmelegítjük az olajat, beletesszük a felkarikázott hagymákat, csipet barna cukorral, sóval és borssal fűszerezzük, majd közepes fokozaton, kevergetés mellett elkezdjük párolni. 5 perc után kis adagokban elkezdjük hozzáadni a cidert, mindaddig, amíg a hagyma megkaramellizálódik. Ezek után hozzáadjuk az alma szeleteket és a kakukkfűvet, és tovább pároljuk őket 8 percig. Utána hozzáadjuk a maradék cidert, sört, alaplevet és cayenne borsot és forralás után 5-10 percig főzzük, ameddig az alma megpuhul.

Közben egy tálban simára keverjük a lisztet és a tejet.

Ha az almák megpuhultak botmixerrel simára turmixoljuk a levest, majd hozzá keverjük a lisztes keveréket és közepes fokozaton addig főzzük, amíg sűrűbb állaga nem lesz. A végén hozzá adjuk a reszelt cheddart és a kockára vágott brie-t, majd további 5 percig főzzük. Ha a leves elkészült, a még meleg morzsával tálaljuk.

Recept: Németh Gergő, Fotó: Tamási Gábor

Neked ajánljuk