Rokfortos-körtés tortácska

Rokfortos-körtés tortácska

Elkészítési idő

45 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

Hozzávalók kb. 15 tortácskához:

A leveles tésztához:

  • 55 dkg liszt (405 típusú)
  • 1 dkg só
  • 2,5 dl víz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • rum
  • 50 dkg vaj

A tetejére:

  • 1 tojás
  • 4 db körte
  • 15 dkg rokfort vagy kéksajt
  • 8 evőkanál olívaolaj
  • 1 csokor kakukkfű

Elkészítés:

50 dkg lisztet egy asztalra, deszkára vagy sima felületre öntünk, a sóval elkeverjük, és kézzel kört vájunk a közepébe. A mélyedésbe öntjük a vizet, az olajat, a rumot, és elkezdjük belűről kifelé elkeverni simára, egyenletesre. Amikor összegyúrtuk 15 percre hűtőbe tesszük.

A maradék lisztet összekeverjük a kockára vágott vajjal, és téglalap alakúra formázzuk (kb. 40-35 cm-esre).

A hűtőből kivett tésztát kinyújtjuk (kb. 45-75 cm-es téglalapra), vízzel bekenjük, és a vajas téglalapot a közepébe tesszük, ráhajtogatjuk a tésztát két oldalról, és a nyújtófával elütögetjük benne a vajat, majd kinyújtjuk (45-75 cm), háromba hajtjuk (mint egy törölközőt), és 20 percig hűtőben pihentetjük.

Majd így behajtva ismét kinyújtjuk (45-75cm), és újra háromba hajtjuk. Ezt kétszer kell megismételni, így lesz réteges.

Utoljára 4-be hajtjuk (először két oldalról a közepéig, majd félbe, ismét 20 perc pihentetés a hűtőben.

Végül a vajas tésztát 1 cm vastagra kinyújtjuk.

A körtét forró vízben 1 percig leforrázzuk. Majd meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, felkockázzuk.

A vajas tésztából kerek formákat szaggatunk. A kiszaggatott formák felének a közepét egy kisebb formával kiszúrjuk. Minden teli körre egy kiszúrt kört ragasztunk a felvert tojással.

A körtét összekeverjük a rokforttal, 1-1 kanállal a tészták közepére teszünk. Megborsozzuk, megsózzuk, kakukkfű ágat teszünk rá, olívaolajjal meglocsoljuk.

200 fokos sütőben 12-14 perc alatt megsütjük.

Neked ajánljuk