Rögtön puha mézeskalács figurák

Rögtön puha mézeskalács figurák

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 3 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék
  • 30 dkg porcukor
  • 30 dkg vaj
  • 3 dl méz
  • 3 egész tojás

a díszítéshez:

  • 1 tojásfehérje
  • 20-25 dkg porcukor
  • 1 mokkáskanál citromlé vagy ecet

Elkészítés:

A lisztből kiveszünk 2 evőkanálnyit, (ez jó lesz a nyújtáshoz) és helyette belerakunk 2 evőkanál kakaóport, majd a szódabikarbónát hozzákeverjük, a porcukrot és a mézeskalács fűszert is.

A vajat mikróban picit megmelegítjük (kb. 3-4-et forog a mikróban), majd a liszthez rakjuk, ezután a mézet és a 3 db tojást is, és összedolgozzuk. (Én villával kevergettem egy darabig (pár perc), majd amikor már összeállt a tészta, akkor kézzel gyúrtam tovább.) Ha szükséges, pici lisztet szórunk bele. Ezután 4 felé vágjuk.

A deszkát kilisztezzük, és rárakjuk az egyik adag tésztát, amit kb. fél cm nagyságúra kinyújtunk. Kisebb figurákhoz vékonyabbra, nagyobbakhoz kicsit vastagabbra nyújtjuk a tésztát.

A kisebb figurákat 160-170 C-fokon 7-8 percig sütjük, a nagyobbakat 10-12 percig, de ez sütőfüggő, figyelni kell, és amikor szép aranybarna, akkor kész.

A díszítéshez 1 tojásfehérjét kb. 20-25 dkg átszitált porcukorral jól elkeverünk – lehet gépi habverővel is alacsony fokozaton apránként adagolva a porcukrot, egy mokkáskanál ecettel vagy citromlével, ettől fényesebb lesz.

Miután kihűltek a figurák, kidíszítjük, és megvárjuk, amíg megdermed rajta a tojásfehérje (kb. 1-2 óra), és utána rakjuk nagyobb műanyag tálba, aminek van jól zárható teteje.

E recept alapján rögtön puha lesz a süteményünk, de ha kidíszítjük, és várunk vele pár órát, hogy megdermedjen a tojásfehérje, akkor kicsit megkeményedik a figura, tehát ez esetben érdemes pár szelet almát belerakni minden műanyag dobozba, mert ettől újra megpuhulnak a mézeskalács figurák.

Nekem általában 4 műanyag doboz szokott majdnem tele lenni ebből a mennyiségből.

A receptet Medovarszki Tamásné küldte be. Köszönjük!

Hasonló receptek