Rakott kalács

Rakott kalács

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 60 dkg szőlő
  • 7 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 3 tojássárgája
  • 40 dkg kalács
  • 15 dkg zúzott dióbél
  • vaj és zsemlemorzsa a sütőtálhoz

a borsodóhoz:

  • 4 tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál liszt
  • 3 dl édes fehérbor

Elkészítés:

A szőlőszemeket megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk. Egy 25-30 cm-es hőálló tálat kivajazunk, és kiszórunk morzsával.

A tejet felmelegítjük, belekeverjük a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját. A kalácsot vékonyra szeleteljük, megforgatjuk a tejben, és a sütőtálba tesszük. Amikor a kalács felével beterítettük a tál alját, megszórjuk a dió és a szőlőszemek felével. Erre ismét teszünk egy réteg áztatott kalácsot, majd a tetejére szórjuk a visszamaradt dió és szőlőszemeket.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük, és a kalácsot 25-30 percig sütjük. Amikor megsült, kivesszük, 5 percen át pihentetjük. Tálaláskor porcukorral meghintjük, borsodóval kínáljuk.

A tojássárgáját habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, a liszttel, apránként hozzáadjuk a bort, és gőz fölött, folyamatosan keverve sűrűsödésig főzzük. Félretesszük. A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, és óvatosan a forró krémbe keverjük.

(Más gyümölccsel is tökéletes.)

Neked ajánljuk