Profiterol

Profiterol

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Rafinált ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a fánkhoz:

  • 7 db tojás
  • 200 ml víz
  • 200 g liszt
  • 200 ml olaj
  • csipet só
  • csipet cukor

a töltelékhez és az öntethez:

  • 1500 ml állati eredetű tejszín
  • 300 g étcsokoládé
  • 150 g fehér csokoládé
  • 250 g cukor

Elkészítés:

Elsőként a tölteléket és az öntetet kell elkészítenünk. Kimérjük külön edénybe a két csokoládét, a tejszínt pedig felforraljuk. A felforrt tejszínből 500 ml- t mérünk a fehércsokoládéra, majd habverővel vagy botmixerrel csomómentesre keverjük.

A maradék 1000 ml tejszínt az étcsokoládéra öntjük. Hozzáadjuk a cukrot is, és ezt is csomómentesre mixeljük. Ezután mindkét öntetet le kell hűtenünk legalább 9 fokosra, de az sem baj, ha hidegebbre.

Fánkhoz az olajat, a vizet a csipet sóval és a csipet cukorral fel tesszük forrni. Ha felforrt, hozzáadjuk a lisztet. Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, miközben folyamatosan keverjük, amíg el nem válik az edény falától. Ekkor a gázról levesszük. Robotgéppel tovább keverjük, miközben egyesével hozzáadjuk a tojásokat. Simára keverjük a tésztát.

Nyomózsákba töltjük és kb. 4 cm átmérőjű félgömböket nyomunk belőle egy sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól 5-6 cm távolságra. (Ha nincs nyomózsákunk, két vizes kanállal galuskákat formázunk.) 180 fokra előmelegített gőzös sütőben (gőzös sütő hiányában spricceljük meg vízzel a tésztát) 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük a fánkokat. (A sütés első 15 percében ne nyissuk ki a sütőajtót, mert összeesik a fánkocska. Sütés közben repedések keletkeznek a fánk felületén. Akkor sült át biztosan, ha a repedései és a felülete többi részei is egyenletesen aranybarnák.) A sütőben alaposan felfújódik a fánkunk és a közepe üreges lesz.

A lehűlt fehércsokoládés krémünket lassú fokozaton felverjük. Legyünk óvatosak, mert ha gyorsan keverjük, vagy, ha túl sokáig, akkor betúrósodik. Csak addig habosítsuk, míg tartása nem lesz. Ha úgy érezzük, nem lesz habos, tegyünk bele 2 habfixálót. A felvert krémet habzsákba tesszük, és megtöltjük vele a fánkokat.

Kissé kihabosítjuk az étcsokoládés krémet is, de ez maradjon folyékony. A habosítással csak egy lazább szerkezetet szeretnénk adni a krémnek, hogy szebben takarjon. Ezt úgy ellenőrizhetjük, hogy belemártunk egy hablapátot. Húzunk bele az ujjunkkal egy csíkot, és ha nem folyik össze, akkor megfelelő tartása van a krémünknek.

Öntsük rá a fánkokra az öntetet, és tegyük hűtőbe.

A receptet Horváth Henrietta küldte be. Köszönjük!

Hasonló receptek