Pizza

Pizza

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Olcsó ételek

Hozzávalók:

Hozzávalók:

  • 1 dl tej,
  • 1 kk. só,
  • 1 kk. cukor,
  • 2 dkg élesztő,
  • 40 dkg finomliszt,
  • 4 ek. olaj,
  • liszt a formázáshoz,
  • olaj a kenéshez

Elkészítés:

Langyosítsuk meg a tejet, öntsük egy bögrébe, adjuk hozzá a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és jól keverjük el. Meleg helyen futtassuk fel, azaz a bögre pereméig hagyjuk.

A lisztet szitáljuk át a keverőtálba, a közepébe csináljunk mélyedést, amibe öntsük bele az élesztős tejet. A széléről épp annyi liszet keverjünk hozzá, hogy galuska lágyságú masszát kapjunk. A tálban lévő lisztből egy keveset a szórjunk a tetejére, és tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk kétszeresére kelni 15-20 perc alatt.

Adjuk hozzá a sót, az olajat, és pont annyi langyos vizet, ragacsos tésztát kapjunk. Addig dagasszuk, amíg a tészta el nem válik a tál falától. Aztán a tetejét szórjuk meg liszttel, és konyharuhával letakarva hagyjuk a kétszeresére kelni 30-40 perc alatt.

A tésztát erőteljesen gyúrjuk át egy kilisztezett deszkán (nem kell megijedni ha összeesik) és nyújtsuk ki a kívánt nagyságra tenyerünkkel.

Miután előmelegítettük a sütőt 220 fokra, kenjük ki a sütőformát olajjal és úgy rakjuk bele a tésztát, hogy a szélein vastagabb, míg a közepén vékonyabb legyen a tészta. A tésztalapot és a peremét villával szurkáljuk meg, vékonyan kenjük meg olajjal, paradicsomszósszal. Pakoljuk meg tetszés szerinti zöldségekkel, hússal, gyümölcsökkel, kevés oregánót és kakukkfüvet szórjunk rá, és a sütőben a feltét mennyiségétől függően 20-30 percig sütjük.

Neked ajánljuk