Pavlova mézes-fűszeres karamellizált almával

Pavlova mézes-fűszeres karamellizált almával

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 6 tojásfehérje (nagy)
  • 35 dkg porcukor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő (púpozott)
  • 1/2 teáskanál ecet (10%-os)
  • csipet só
  • *
  • a karamellizált almához:
  • 4-5 db édes alma
  • 3-4 evőkanál barna cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 teáskanál vaj
  • *
  • az almás mascarpone krémhez:
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • az előzőleg pépesített karamellizált alma
  • 1,5 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • 5 dkg étcsokoládé

Elkészítés:

A tojásfehérjét egy keverőtálba tesszük, majd megszórjuk egy csipet sóval, és robotgéppel elkezdjük habbá verni. Amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett kanalanként hozzáaduk a porcukrot, és addig keverjük, amíg majdnem teljesen kemény habot kapunk. Ekkor állandó keverés mellett először hozzácsurgatjuk az ecetet, majd apránként beleszórjuk a keményítőt, és még 1-2 percig keverjük, hogy jó kemény habot kapjunk.

Két sütőpapírra rajzoljunk három 20 cm-es kört, majd elosztva rákanalazzuk a kemény habot, és megformázzuk. 90-100 fokra előmelegített sütőbe tesszük, majd kb. 60 percig. (Két tepsire fér csak rá, de együtt is betehetjük majd a sütőbe.) Ezután lekapcsoljuk a sütőt, és csukott ajtónál hagyjuk még 30 percig száradni. (Én légkeverésnél 90 fokon szárítottam 50 percig, majd csukott ajtónál hagytam tovább száradni.)

Ezután kivesszük a sütőből, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Amikor kihűlt, óvatosan alányúlva, leemeljük a papírról. Az almát meghámozzuk, negyedeljük, a magházat kivágjuk, majd kisebb darabokra vágjuk fel. Egy serpenyőbe tesszük a barna cukrot, a vaníliás cukrot, hozzáadjuk a feldarabolt almát, a vajat, megszórjuk a mézeskalács fűszerkeverékkel, és alaposan összekeverjük. Ezután a tűzre tesszük, majd elkezdjük karamellizálni, és közben többször megkeverjük, hogy a fűszeres-cukros lé mindenhol bevonja az almát. Addig karamellizáljuk, amíg az alma félpuhára párolódik, és szinte teljesen elpárolog alatta az almalé. Ezután kihűtjük, majd félre tesszük az alma felét, a maradékot botmixerrel pépesítjük.

A mascarponéhoz adjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, és habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk az almapépet, és szintén alaposan összekeverjük. A Hulalát (vagy habtejszínt) kemény habbá verjük, majd apránként, óvatosan hozzákeverjük az almás-mascarpone krémhez.

Tálcára tesszük az egyik habcsóklapot, majd rákenjük a krém 1/3 részét, és rászórunk a félretett karamellizált almából. Ezután rátesszük a második habcsóklapot, és szintén megkenjük a krémmel, és megszórjuk az almával. Végül rátesszük az utolsó habcsóklapot, rákenjük a maradék krémet, ráhalmozzuk a maradék almát, rácsorgatjuk az olvasztott csokoládét, és megszórjuk őrölt fahéjjal.

Az elkészült Pavlovát rögtön tálaljuk, mert különben a krémtől a habcsók felpuhul.

Tipp: Előre is dolgozhatunk, megsüthetjük (kiszáríthatjuk) a habcsóklapokat, elkészíthetjük a krémet, és csak később, tálalás előtt állítjuk össze a tortát.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk