Oliebollen (holland fánk)

Oliebollen (holland fánk)

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 1 savanykás alma hámozva, reszelve
  • 1 narancs reszelt héja (lehet citrom is)
  • 15 dkg mazsola langyos vízbe áztatva
  • 5 dl tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg kandírozott citrom (aprított)
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 evőkanál rum

a sütéshez:

  • 4 dl étolaj

a tálaláshoz:

Elkészítés:

1 dl langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt. Egy tálba tesszük a lisztet, sót, fahéjat, közepébe mélyedést készítünk és beleöntjük a felfuttatott élesztőt. A többi tejet is hozzáadjuk, majd kézi mixerrel alaposan kidolgozzuk. Belekeverjük a lecsepegtetett mazsolát, almát, kandírozott citromot, reszelt narancshéjat és a rumot. Letakarjuk és egy órán át pihenni hagyjuk.

Egy nagyobb fazékba olajat öntünk legalább 2-3 ujjnyi vastagon, és kb. 180 fokra felmelegítjük. Két kanál segítségével a lágy masszából gombócokat teszünk az olajba, majd szép arany színűre sütjük. Papírra szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk róla, majd fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.

Különleges, nagyon finom.

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk