Morzsás almás pite

Morzsás almás pite

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 300 g omlós tészta süteményliszt
  • 200 g sütőmargarin
  • 100 g porcukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 db tojás
  • *

a töltelékhez:

  • 4 db nagyobb alma
  • 140 g kristálycukor
  • 1 evőkanál víz
  • 1 teáskanál fahéj
  • *

a morzsához:

  • 275 g finomliszt
  • 100 g zabpehely
  • 125 g barna cukor
  • 225 g olvasztott vaj
  • 2 evőkanál búzadara

Elkészítés:

A lisztet, a sütőport és a porcukrot összekeverjük, elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozzáadjuk a tojást. Alaposan összegyúrjuk és 1 órára a hűtőben tesszük.

Amíg a tészta a hűtőben pihen, addig elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, kicsumázzuk és 4 mm-es szeletekre vágjuk. Ezután egy edénybe tesszük a cukorral, a fahéjjal és a vízzel együtt. Közepes hőfokon 5 percig enyhén kevergetve főzzük, utána fedővel lefedve megpuhítjuk. Amikor kész félre tesszük, hogy kihűljön.

A morzsa összeállításához megolvasztjuk a vajat, egy másik tálba beleszórjuk a többi hozzávalót, jól összekeverjük, és a végén ráöntjük a vajat és az egészet „morzsássá” keverjük.

A sütőt 200 C fokra előmelegítjük. A tésztát a hűtőből elővesszük és egy lisztezett felületen kinyújtjuk a piteformánk méretére. Beletesszük a tésztát és elegyengetjük. Alufóliával a közepét kibéleljük, beleszórjunk a tarkababot (azért babot, mert jól bírja a hőt, és elég nehéz ahhoz, hogy a tészta ne emelkedjen meg alatta) és 200 C fokon elősütjük 12 percig. Ezután kivesszük belőle a babot, és magában további 5 percig sütjük.

A pitére rászórjuk a búzadarát és a kihűlt almaszeleteket. Utána morzsával beborítjuk az egész felületét. Végezetül visszatesszük a sütőbe és 15-18 perc alatt készre sütjük.

A receptet Botos Anna Mária küldte be. Köszönjük!

Hasonló receptek