Miklós kedvence

Miklós kedvence

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • a piskótához:
  • 8 tojás
  • 16 dkg cukor
  • 16 dkg liszt
  • 4 dkg kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • *
  • a túrókrémhez:
  • 50 dkg túró
  • 3 dl habtejszín
  • 1 habfixáló
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4 csomag vaníliás cukor
  • porcukor ízlés szerint
  • *
  • a gesztenyekrémhez:
  • 1 csomag gesztenye ízű pudingpor
  • 5 dl tej
  • 50 dkg gesztenyemassza
  • 2 dl habtejszín
  • porcukor (ízlés szerint)
  • *
  • a tetejére:
  • 3 dl habtejszín
  • 10 g zselatin
  • 1 üveg magozott meggy
  • 20 g zselatin

Elkészítés:

A piskóta hozzávalóiból a szokásos módon megsütjük a piskótát, hagyjuk kihűlni, majd két lapba vágjuk.

A meggybefőttet lecsöpögtetjük, a levét felfogjuk.

A gesztenyekrémhez a pudingot a tejjel sűrűre főzzük, folpackkal lefedve kihűlni hagyjuk, majd a gesztenyemasszát belekeverjük. 2 dl tejszínt felverünk, és a kihűlt pudinggal óvatosan összekeverjük, porcukorral ízesítjük ízlés szerint. Félretesszük, míg a túrókrémet elkészítjük.

A túrót kicsit összetörjük, ha nagyon darabos lenne (de ne teljesen simára!), beletesszük a citrom reszelt héját, a vaníliacukrot és porcukrot ízlés szerint. 3 dl tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük és az ízesített túróval finoman összekeverjük.

Az egyik piskótalapot tálcára tesszük. A két krémet nyomózsákba tesszük, és felváltva csíkokat nyomunk a piskótalapra. A gesztenyekrémet kirakjuk meggyel. Következő sort is így készítjük el, de a krémeket ellentétesen nyomjuk ki. Túrósra gesztenyést, gesztenyésre túróst. Meggyel itt is kirakjuk a gesztenyéskrémet, majd a kimaradt krémet elsimítjuk a tetején és befedjük a másik piskótalappal. A felfogott meggyléből kiveszünk 1 dl-t, és a piskótalapra kenjük.

10 g zselatint 0,5 dl vízben beáztatunk. A tejszínt felverjük, majd a mikróban megmelegített zselatinnal összeforgatjuk és a sütemény tetejére simítjuk. (Érdemes a széleknél magasabbra húzni, hogy a zselét később ne engedje esetleg lefolyni.) Habkártyával, villával becsíkozzuk és legalább 1 órára hűtőbe tesszük.

A megmaradt meggylevet vízzel vagy esetleg dobozos meggylével 4 dl-re kiegészítjük és a 20 g zselatinnal addig melegítjük, amíg a zselatin el nem olvad (ne forraljuk fel!). Szinte teljesen kihűtjük, majd óvatosan a tejszín tetejére kanalazzuk és a sütit visszatesszük a hűtőbe dermedni. Természetesen nem kell csíkozva készíteni. Lehet egyszerűbben, csak egymásra tenni a krémeket.

A receptet Gél Hedvig küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk