Mézes-asztalt áfonyás-diós csirkemell zellerpürével

Mézes-asztalt áfonyás-diós csirkemell zellerpürével

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 1 egész csirkemell pár
  • 15 dkg aszalt vörös áfonya
  • 10 dkg dió
  • 2 ág friss kakukkfű
  • 5 dkg vaj
  • 4 cl konyak
  • 5 dkg méz
  • A körethez: 
  • 20 dkg burgonya
  • 10 dkg zellergumó
  • 1 evőkanál vaj 
  • 3 evőkanál főzőtejszín

Elkészítés:

A csirkemellekből a lehető legnagyobb szeleteket vágjuk, kiterítjük, kiklopfoljuk. A kisebb darabokat tegyük egymás mellé, és klopfoljuk össze a széleit.

A töltelékhez az aszalt vörös áfonyát felaprítjuk. A diót durvára vágjuk, száraz serpenyőben megpirítjuk, hogy finom pörkölt illata legyen. Ezután ha szükséges még tovább apríthatjuk, körülbelül hasonlóan, mint az áfonyát.

A kakukkfű leveleit lecsipkedjük az ágról, és nagyobb keverőtálba szórjuk. A szobahőmérsékletű vajjal alaposan összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk, kevés konyakkal megbolondítjuk. Mézet csurgatunk hozzá, legvégül pedig az aprított diót és áfonyát is alaposan belekeverjük. A tölteléket a hússzeletek közepére helyezzük, majd feltekerjük roládnak, végeit pedig megtűzzük, vagy átkötözzük. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a csirkemellet körös-körül megsütjük.

A körethez a zellerpürét, a krumplipüréhez hasonlóan elkészítjük, azaz a krumplit és zellergumót meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk, és kevés vízben megfőzzük, sóval, fehérborssal ízesítjük. A vaj és főzőtejszín hozzáadásával krémesítjük. A húst felszeleteljük és a pürével tálaljuk.



Fotó: RAS/Recepttar

Neked ajánljuk