Mézes áfonyás béles

Mézes áfonyás béles

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Hozzávalók:

  • 1 db tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál méz
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 30 dkg finomliszt
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál vanília aroma

A töltelékhez:

  • 5 dl tej
  • 10 dkg búzadara
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg áfonyalekvár

a tetejére:

  • porcukor

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit a robotgép táljába öntjük, és a dagasztókar segítségével sima tésztává dolgozzuk. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, egyenként frissen tartó fóliába tekerjük, és szobahőmérsékleten körülbelül fél órát pihentetjük.

A sütőt 165 fokra előmelegítjük. A tésztát kevés lisztet használva 1,5- 2 mm vastagságú téglalapra, 30x20 cm nagyságúra nyújtjuk. Egyenként, vagy ha légkeveréses a sütőnk, akkor kettesével, külön sütő tepsiben körülbelül 8 perc alatt kisütjük.

Amíg a kisült lapok hűlnek, elkészítjük a krémet. A vajat a porcukorral és egy csipet sóval kihabosítjuk, majd belekeverjük a kihűlt tejbegrízt.

Az első lapra rákenjük a grízes krém felét. Erre jön a második lap, amin egyenletesen eloszlatjuk a házi áfonyalekvárt. A harmadik lapra a grízes krém másik felét kenjük, majd rátesszük a negyedik lapot.

Alufóliával letakarva legalább 1 estét hűtőben pihentetjük, de 2 naposan az igazi. Ízlés szerint porcukorral megszórhatjuk. Éles késsel szeleteljük fel.

A receptet Németné Zsuzsa küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk