Meggyes-túrós pite édes morzsával

Meggyes-túrós pite édes morzsával

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg vaj (v. 10 dkg sertészsír)
  • 5 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 2 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • *

a túrós töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor (vagy 2 evőkanál étkezési keményítő)
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
  • *

a cukrozott meggyhez:

  • 50 dkg meggy
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • *

az édes morzsához:

  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg vaj (hideg)

Elkészítés:

A tésztához a lisztet összekeverjük egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a felkockázott, hideg vajat (vagy zsírt) és elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos hozzákeverjük a porcukrot, majd hozzáadjuk az egész tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. (Ha szükséges, egy pici hideg vizet önthetünk hozzá, hogy könnyen nyújtható legyen a tészta.)

Ezután a tésztát lisztezett sütőpapíron kinyújtjuk, kibéleljük vele a piteformát, majd a hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket.

A túrót villával összetörjük, majd hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tejfölt, a reszelt citromhéjat, és alaposan összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a pudingport (vagy az étkezési keményítőt), majd szintén alaposan összekeverjük.

A tésztát a hűtőből kivesszük és egyenletesen rákanalazzuk a túrós tölteléket, majd megszórjuk a cukrozott meggyel. A meggyet kimagozzuk, majd megszórjuk a kristálycukorral, a vaníliás cukorral, az őrölt fahéjjal, alaposan összekeverjük, és pár órát állni hagyjuk (vagy egész éjszaka), hogy a cukor jól átjárja. (ízlés szerint több cukrot is keverhetünk hozzá.) Ezután egy szűrőbe tegyük, alaposan lecsepegtetjük, majd pakoljuk a túrós töltelékre.

A liszthez adjuk a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és a felkockázott hideg vajat, majd az ujjbegyünkkel összemorzsoljuk. (Lehetnek benne nagyobb morzsalékos darabok is.) Ezután egyenletesen a formában lévő meggy tetejére szórjuk. Közepes hőmérsékletűre előmelegített sütőbe tesszük, majd 45-50 perc alatt szép aranybarnára sütjük. (Én légkeverésnél 170 fokon, 45 percig sütöttem.) A sütőből kivéve a formában hagyjuk hűlni, majd rácsra helyezzük, és teljesen kihűtjük. Tálalás előtt ízlés szerint megszórhatjuk a pitét porcukorral, majd felszeleteljük, úgy kínáljuk.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk