Meggyes-mákos pite

Meggyes-mákos pite

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 350 g omlós tészta süteményliszt
  • 200 g vaj
  • 75 g porcukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 db tojás
  • *

a töltelékhez:

cukorszirup:

  • 100 g kristálycukor
  • 100 ml víz
  • 150 g mák
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • *
  • 670 g meggy
  • 100 g kristálycukor

Elkészítés:

A lisztet, a sütőport és a porcukrot összekeverjük, elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozzáadjuk a tojást is. Alaposan összegyúrjuk és 1 órára a hűtőbe tesszük dermedni, pihenni.

Amíg a tészta hűl, elkészítsük a mákos tölteléket. A cukrot a vízzel sziruppá főzzük. A mákhoz adjuk a citromhéjat, a cukrot és a forró szirupot, majd összekeverjük. Utána hagyjuk kihűlni!

A meggyet kimagozzuk (ha van magja, vagy ha nem magozott befőttből készítjük), hozzáadjuk a cukrot (ha befőttből készítjük, sokkal kevesebb kell hozzá) és elkeverjük. Picit állni hagyjuk.

Amikor kellően lehűlt a tészta, a hűtőből kivesszük, közben a sütőt 180 fokra bekapcsoljuk.

A tészta 2/3 részét kézzel egy 28 cm átmérőjű pite formába egyengetjük, úgy, hogy az oldalára is jusson belőle. A mákkal megtöltjük a formában lévő tésztát, elegyengetjük és a tetejére szórjuk a meggyet. A maradék tésztát csíkokra vágjuk és díszítésként a tetejére tesszük. Az előmelegített sütőbe tesszük és 35 perc alatt aranybarnára sütjük.

A receptet Botos Annamária küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk