Mákosguba-torta

Mákosguba-torta

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 8 szelethez:
  • 1 liter tej 
  • 25 dkg darált mák
  • 10 dkg cukor 
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj
  • 10 db kifli (szikkadt)
  • 3 tojássárgája
  • vaj és zsemlemorzsa a formához
  • *
  • a tetejére:
  • 1 dl habtejszín
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál mák

Elkészítés:

A tejet a mákkal, a cukorral, a citromhéjjal összeforraljuk. A kifliket egy centis karikákra vágjuk. A kész keverék 2/3-át a kiflire öntjük, és megvárjuk, hogy beszívja.

A maradék mákos tejet kissé lehűtjük, hozzákeverjük a tojássárgáját, és ezt is a kiflire öntjük.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Kivajazunk egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát, az aljába zsemlemorzsát szórunk, beleszedjük a kiflis keveréket, és a sütőben 25 percig sütjük.

A tejszínből habot verünk a porcukorral, a kihűlt tortára kenjük, és megszórjuk mákkal. Szeletelve kínáljuk.

Vaníliaöntet

A gubához legtöbbször vaníliaöntetet kínálnak. Ha így tálalja, ez a legjobb recept hozzá. Felhasítunk 1 vaníliarudat, és kikaparjuk a pépjét, mindkettőt belekeverjük 3 dl tejbe. Felforraljuk, majd félrehúzva 10 percig pihentetjük. A vaníliarudat kidobjuk. Habosra keverünk 3 tojássárgáját 5dkg cukorral. A tejet még egyszer felforraljuk, és folyamatosan keverve, vékony sugárban a tojáshoz öntjük. Lassú tűzön, kevergetve felforraljuk, majd kihűtjük. Végül belekeverünk 1 dl kemény habbá vert tejszínt.

Fotó: RAS/Recepttar

Cikk alatti banner

Neked ajánljuk