Mákos virágkosárkák

Mákos virágkosárkák

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 kanál cukor
  • 1,2 dl tej
  • 1,5 dkg élesztő
  • csipet só
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna

A töltelékhez:

  • 1 kis üveg eperlekvár (de természetesen lehet bármilyen)
  • 15 dkg darált mák
  • 10 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 dkg vaj
  • 3 kanál méz

A kenéshez:

  • 1/2 felvert tojás

A mázhoz:

  • 20 dkg porcukor
  • 2 kanál kakaó
  • diónyi vaj
  • tűzforró víz

A sütéshez:

  • mini muffin tepsi, 24 darabos

Elkészítés:

A vajat a liszttel alaposan elmorzsoljuk, összevegyítjük a sóval, a cukorral és a szódabikarbónával. Közben a tejet meglangyosítjuk, egy csipet cukrot is teszünk bele, és belekeverjük az élesztőt is. Meleg helyen hagyjuk, amíg felfut, aztán összekeverjük a lisztes keverékkel és tésztává gyúrjuk.

2 cipóra osztjuk, az egyiket vékonyra kinyújtjuk. 1 mokkáskanálnyi lekvárt teszünk az öblébe, majd ugyanannyi cukorral és citromhéjjal elkevert mákot. A mézet felforrosítjuk, belekeverjük a vajat, ezzel az eleggyel megöntözzük a mákot.

Egy kisebb kiszúróval köröket vágunk, megkenjük tojással, majd a tojásos felével lefele beborítjuk a mákos virágokat, körben picit lenyomkodjuk. A tepsit letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 35-40 percig meleg helyen kelesztjük, majd előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.

A mázhoz a porcukrot, a kakaót és a vajat összekeverjük, majd a lobogó vízből annyit töltünk hozzá, amennyitől egy folyós, de nem túl híg massza lesz. Ha túlhígítjuk, tegyünk bele még porcukrot, ha túl vastag, akkor forró vizet.Ezzel a kakaós bevonóval megkenjük.

Hasonló receptek