Lyoni borjúmáj illatos rizskonfettivel és sült újhagymával

Lyoni borjúmáj illatos rizskonfettivel és sült újhagymával

Elkészítési idő

45 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

A borjúmájhoz:

  • 40 dkg borjúmáj
  • 2 evőkanál liszt
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg olívaolaj
  • 2 dkg sonkahagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 csomag petrezselyem zöldje
  • 4 szál újhagyma
  • 1/2 dl fehérbor
  • 1/2 citrom leve
  • 1 teáskanál só
  • 2 csipet bors

A rizskonfettihez:

  • 1 teáscsészényi jázmin vagy basmati rizs
  • 4 evőkanál étolaj
  • 1 teáskanál só
  • 5 dkg vadrizs
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg répa
  • 5 dkg zeller
  • 5 dkg cukkini
  • 5 dkg póréhagyma

Elkészítés:

Az étolajon a rizsszemeket felforrósítjuk, megsózzuk, és két csészényi forró vízzel felengedjük. Ha elforrta a levét, fedővel letakarjuk, félretesszük. A vadrizst lobogó vízben feltesszük főni, ha megpuhult, leszűrjük, átmossuk és félretesszük.

Miközben a rizs fő, előkészíthetjük a zöldségeket és a májat. A meghámozott répát, zellert, póréhagyma zöldjét, cukkinit (héjával) nagyon apró kockára vágjuk (3×3 mm). A zöldségeket vajon megpároljuk, hozzákeverjük a két fajta rizst, sózzuk, borsozzuk, friss petrezselyemmel fűszerezzük.

A májat lehártyázzuk, éles, hosszú pengéjű késsel kb. fél cm vastag szeletekre vágjuk. Az olívaolaj és a vaj felét serpenyőben felhevítjük. A májszeleteket lisztben megforgatjuk és mindkét oldalukon gyorsan elősütjük (figyeljünk oda, hogy jó forró legyen az olaj, és csak rövid ideig süssük a májat).

A szeletek sütése közben, ha szükséges, pótoljuk az olívaolajat és a vajat is. Az elősütött májszeleteket félretesszük, a visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a sonkahagymát és a fokhagymát, a fehérborral felengedjük, mártás sűrűségűre forraljuk, hozzáadjuk a vaj másik felét, gazdagon megszórjuk zöldhagymával és petrezselyemmel.

A májszeleteket visszarakjuk a serpenyőbe, és összeforgatjuk a mártással (akkor jó, ha rózsaszínű marad a máj), tálaláskor meglocsoljuk citromlével.

Cikk alatti banner

Neked ajánljuk