Latte machiato és sport csoki torta

Latte machiato és sport csoki torta

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

az alsó laphoz (26 cm-es):

  • 6 tojás
  • 6 kanál víz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 180 g cukor
  • 150 g finomliszt
  • 4 kanál kakaópor
  • 1 csomag sütőpor

a krémhez:

  • 5 dl Hulala
  • 250 g tejföl
  • 10 dkg cukor
  • 2 teáskanál zselatin
  • kevés mandula likőr (vagy aroma)
  • 3 teáskanál instant kávé (vagy capuccino)
  • a felső laphoz (18 cm-es)
  • 4 tojás
  • 12,5 dkg liszt
  • 12,5 dkg porcukor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 2 kanál kakaó
  • 4 kanál víz

a krémhez:

  • 1 csomag Dr. Oetker csokoládés pudingpor
  • 2,5 dl víz
  • 2 l Hulala
  • 2 db sportcsoki
  • 10 dkg Rama margarin
  • 15 dkg cukor
  • rum vagy rumaroma

ha a torták tetejét be akarjuk vonni csokival:

  • csokoládé és kevés olaj

Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét csipet sóval kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a kétfajta cukorral, vízzel habosra keverjük, apránként hozzáadjuk a sütőporral és kakaóval elkevert lisztet, majd óvatosan a keményre felvert tojáshabot. Sütőpapírral bélelt tortaformában 180 C fokra melegített sütőben megsütjük (kb. 40 perc, tűpróba).

A krémhez a tejszínt kemény habbá verjük. A tejfölt összekeverjük a cukorral, majd a habba keverjük. Kb. 1 dl vízben feloldjuk a zselatint, felforrósítjuk, kicsit hűlt már apránként a krémhez adjuk, szép simára keverjük. Kétfelé vesszük a krémet: egyik feléhez megy a kávé, a másik feléhez az aroma (vagy likőr).

A kihűlt piskótát három lapba vágjuk. Az alsó lapra kenjük a rumos krémet, rátesszük a második lapot, erre kávés krém kerül. Erre jön a harmadik lap, amit szintén lekenünk kevés krémmel (ehhez tegyünk félre keveset a rumos krémből).

Így is tökéletes, de meg lehet koronázni csokimázzal, amihez csokoládét kevés olajban vízgőz felett megolvasztunk és a torta tetejére csorgatunk és az oldalára kenjük.

A felső 18 cm-es piskótalapot a fentiek szerint megsütjük. A krémhez a vízben megfőzzük a pudingport, kihűtjük. A tejszínben feloldjuk a sportcsokit, addig melegítjük, hogy épp elolvadjon a csoki. A cukrot a margarinnal habosra keverjük.

A teljesen kihűlt tejszínes csokit kemény habbá verjük, a pudingot is simára keverjük, majd a cukros margarinnal szép egynemű krémmé keverjük. A piskótát három lapba vágjuk, és betöltjük a krémmel, végül díszítjük.

Ezt is lecsurgathatjuk olvasztott csokival az előzőek szerint.

A receptet Vankó Sándorné küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk