Kókuszos tejbegríz körtekrémmel

Kókuszos tejbegríz körtekrémmel

Elkészítési idő

45 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Pofonegyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a tejbegrízhez:

  • 1 dl búzadara
  • 4 dl tej
  • 3 evőkanál kókuszreszelék
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2-3 evőkanál barna cukor

a körtekrémhez:

  • 2 db körte
  • fél citrom leve és reszelt héja
  • 1,5 evőkanál barna cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • fél mokkáskanál őrölt fahéj
  • 0,5 dl fehérbor (vagy víz)
  • 15 dkg mascarpone
  • 10 dkg porcukor
  • 1 dl Hulala (vagy habtejszín)

Elkészítés:

Egy serpenyőbe tesszük a búzadarát, a barna cukrot, a vaníliás cukrot, a kókuszreszeléket, majd hozzáadjuk a tejet. Ezután állandó kevergetés mellett, kisebb lángon sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük.

A körtét meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk, majd ízlés szerint feldaraboljuk, és ráfacsarjuk a citromlevet, hogy ne barnuljon meg. A barna cukrot egy serpenyőbe tesszük, majd állandó keverés mellett, melegíteni kezdjük, és világos színűre karamellizáljuk, majd a tűzről levesszük, és hozzáadjuk a feldarabolt körtét. (Ekkor hirtelen megkeményedik a cukor, de főzés közben fel fog olvadni).

Ezután visszatesszük a tűzre, felöntjük a borral, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a szegfűszeget, megszórjuk az őrölt fahéjjal, ráreszeljük a citromhéjat, majd kisebb lángon pár percig főzzük (arra figyeljünk nehogy túlfőzzük).

Amikor a körte puhára főtt, pár darabot kiveszünk belőle a díszítéshez, a többit pedig összeturmixoljuk, majd egészen kihűtjük. A mascarponéhoz hozzáadjuk a porcukrot, és egy csomag vaníliás cukrot, majd simára keverjük. Ezután hozzáadjuk a leturmixolt körtét, majd szintén simára keverjük. A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd adjuk hozzá a körtés mascarponekrémhez.

A teljesen kihűlt tejbegrízt és a mascarponés körtekrémet felváltva a poharakba kanalazzuk, majd a félretett körtedarabokkal és citromfűvel díszítjük.

Az elkészült pohárkrémet ízlés szerint tálalhatjuk rögtön, vagy tálalásig tegyük be a hűtőbe.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk