Kelt madárkák

Kelt madárkák

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 1 csapott teáskanál só
  • 6 dkg porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 3-4 dl tej

A díszítéshez:

  • mazsola

A kenéshez:

  • 1 db felvert tojás

Elkészítés:

Az élesztőt egy pohárba morzsoljuk, megszórjuk egy csipet cukorral, és ráöntünk kb. 1,5 dl langyos tejet. Az élesztőt felfuttatjuk. A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, mélyedést nyomunk a közepébe. A mélyedésbe beleöntjük a felfuttatott élesztőt, beleszórjuk a porcukrot, és apránként beledolgozzuk a maradék langyos tejet.

A tésztát kézzel alaposan összegyúrjuk, simára dagasztjuk. Hozzáadagoljuk a megolvasztott vajat, és fényesre gyúrjuk, duplájára kelesztjük. Megkelt tésztából bejgli vastagságú hengert sodrunk, és kb. ujjnyi vastag darabokra vágjuk. Minden darabkából bő arasznyi rudakat sodrunk, és boggá kötjük. A bog egyik végén egy fejecskét alakítunk ki, kis csőrrel, és két oldalt 2 mazsolaszemmel. A bog másik felét ujjunkkal szétnyomkodjuk, és késsel 2-3 oldalról bevágjuk, majd faroktollakká alakítjuk a tésztát.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a madarakat, és kissé kelni hagyjuk kb. 10 percig, amíg bemelegszik a sütő.

A madarakat felvert tojással megkenjük.

Neked ajánljuk