Kávés Malakoff torta

Kávés Malakoff torta

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 35-40 db babapiskóta
  • 3 evőkanál rum
  • kb. 6 dl lefőzött feketekávé
  • 1 evőkanál cukor

a kávés krém hozzávalói:

  • 1 dl lefőzött erős feketekávé
  • 4 dl tej
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg porcukor
  • 6 db tojássárga (nagy)
  • 2 teáskanál étkezési keményítő
  • 20 gramm porzselatin (+ 1 dl víz)
  • 4 dl Hulala (vagy habtejszín)

a díszítéshez:

  • pár kanál keményre felvert tejszínhab
  • pár darab mogyorós ostyarúd
  • (a tortaforma 24 cm-es)

Elkészítés:

A lefőzött és kihűtött feketekávét összekeverjük a rummal, a cukorral, és félretesszük. (A babapiskótát fogjuk majd a rumos kávéba belemártani, mielőtt a tortaformába rétegeznénk a krémmel.)

A porcukorhoz hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a tojássárgákat, simára keverjük, majd hozzákeverjük a keményítőt és a feketekávét is. A tejet majdnem forráspontig melegítjük, majd apránként szintén hozzákeverjük a cukros-tojásos keverékhez. Ezután gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett addig főzzük, hogy besűrűsödjön a krém, majd a gőzről levesszük. (Jó pár percig kell kevergetve főzni, mire besűrűsödik.)

A vizet forráspontig melegítjük, majd a tűzről levesszük, hozzáadjuk a porzselatint, és addig keverjük, amíg teljesen feloldódik. Ezután hozzáadjuk a besűrűsödött krémhez a zselatint, simára keverjük, majd kevergetve kihűtjük. (Amikor hozzáadjuk a zselatint, kissé hígabb lesz a krém.)

A Hulalát (vagy habtejszínt) kemény habbá verjük, majd apránként hozzákeverjük a krémhez, hogy sima krémet kapjunk. (Én kézi habverővel kevertem simára, így a krém szép selymes lett, és a hab nem esett össze.)

A tortaformát sütőpapírral kibéleljük. A babapiskótát egyesével a rumos kávéba mártjuk, majd kirakjuk vele a tortaforma alját. (Arra figyeljünk, hogy csak egy pillanatra mártsuk meg, nehogy nagyon megszívja magát kávéval a piskóta, és elázzon, mert akkor nem tudjuk majd felszeletelni a tortát.) Ezután a kávés piskótára kanalazzuk a krém egyharmadát, majd szintén kirakjuk a kávéba mártott piskótával. Ezután rákanalazzuk a maradék krém felét, majd újabb kávéba mártott piskótaréteg jön, végül egyenletesen rákanalazzuk a maradék krémet. Az elkészült tortát ezután pár órára, vagy egész éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

A megdermedt tortát a tortaformából kivesszük, majd a sütőpapírral együtt egy tortatálra helyezzük. (Én nem próbálkoztam meg levenni a sütőpapírról, nehogy szétessen a torta, de az ügyesebbeknek sikerülhet.) Ezután ízlés szerint a torta tetejét a tejszínhabbal és a mogyorós rudakkal díszítjük, úgy kínáljuk.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk