Kárpátaljai habart paszuly és parázspaszuly (2 in 1)

Kárpátaljai habart paszuly és parázspaszuly (2 in 1)

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 60 dkg száraz tarkabab
  • 30 dkg füstölt sonka vagy füstölt sertésbőr
  • 3 fej nagy vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 4-5 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • babérlevél
  • bors
  • őrölt piros paprika
  • olaj vagy zsír
  • petrezselyem
  • víz

Elkészítés:

Ugyanabból az alapanyagból két ételt készítünk, ugyanis a parázspaszulyhoz egy leves, azaz a habartpaszuly elkészítése által tudunk eljutni. Nálunk nagy kedvenc mindkettő.

A száraz babot egy éjszakára bő vízbe beáztatjuk. Másnap egy fazékban megfőzzük a füstölt sonkát, amihez hozzá öntjük félúton a babot. A sonka sósságától függően sózzuk, babérlevéllel ízesítjük. Amikor a bab már kezd szétfőni, a 3/4 részét kimerjük az így kapott levesből.

Elkészítjük a rántást a levesbe: 2 púpos kanál lisztet simára keverünk 4-5 evőkanál tejfölben, egy merőkanállal teszünk hozzá a levesből, majd folytonos kavargatás mellett lassan belecsurgatjuk. 4-5 percig még főzzük. Tejföllel vagy kissé megtört, sózott vöröshagymával kínáljuk. (Tipp: hidegen is isteni)

Egy mély serpenyőben, esetleg wokban olajat hevítünk és rádobjuk a felcsíkozott vöröshagymát és fokhagymát. Amikor üveges lesz, megszórjuk borssal, bőven paprikával és sóval. 10-15 másodpercig pirítjuk a paprikás hagymát, majd beleborítjuk a babot. Felöntjük vízzel, és kb. 10 perc múlva villával kicsit megdolgozzuk, hogy a babaszemek szétnyíljanak, illetve, hogy sűrűbb legyen a parázspaszuly leve. Szükség esetén öntünk még alá vizet. Apróra vágunk petrezselymet, amivel meghintjük a babot, majd lekapcsoljuk és 5-10 percig lefedve pihentetjük.

Apróra vágunk petrezselymet, amivel meghintjük a babot, majd lekapcsoljuk és 5-10 percig lefedve pihentetjük.

Neked ajánljuk