Karamellás képviselőfánk

Karamellás képviselőfánk

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Rafinált ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 1 dl víz
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg zsír
  • egy csipet só
  • egy csipet cukor
  • 4 db tojás

a karamellhez:

  • 10 dkg cukor
  • 2 evőkanál tejszín
  • 3 dkg vaj
  • 1 kávéskanál szódapor

a krémhez:

  • 1 csomag főzés nélküli vaníliás pudingpor
  • 3 dl tej
  • 2 dl cukrász tejszín

Elkészítés:

Egy lábasba feltesszük a vizet a zsírral, sóval és a cukorral forrni, ha fel forrt, a víz hozzá adagoljuk a lisztet és gyors mozdulatokkal addig kavarjuk, amíg összeáll a tészta, és recsegő hangot nem add ki. Ekkor levesszük a tűzről és beleütünk egy tojást, és a fakanállal nagyon gyorsan addig keverjük, amíg a tészta újra össze nem áll. Ezután egyenként hozzáadjuk a többi tojást, de most már robotgéppel keverjük. Addig verjük, amíg sima lesz a tészta.

A sütőt 220 fokra előmelegítjük. A tésztát habzsákba tesszük és egy sütő fóliával bélelt tepsibe tetszés szerinti halmokat nyomunk belőle. Betesszük a sütőbe, és kb. 15 percig sütjük 220 fokon, majd visszavesszük 160 fokra, és még 20 percig inkább szárítjuk, mint sütjük már.

Amíg sül a fánkunk, addig elkészítjük a töltelékeket és a karamellt. A tejszínt felverjük, habzsába tesszük, a pudingpor hideg tejjel szintén felverjük, és habzsákba tesszük.

A karamellnek egy serpenyőben cukrot olvasztunk, addig, amíg elkezd karamellizálódni, majd hozzáöntjük a tejszínt, beledobjuk a vajat és elkeverjük. Lehúzzuk a tűzről, majd belekeverjük a szódabikarbónát (kicsit felhabosodik, de végül szép fényes lesz a karamell).

Ha kisültek a fánkok, recés késsel a tetejét levágjuk, hogy a gőz távozni tudjon. (Mert ha nem így teszünk, meglágyul a fánk.) Végezetül megtöltjük a képviselő fánkokat. Először vanília krémmel, majd a tejszínnel, utána rátesszük a kalapjaikat és rácsorgatjuk a tetejére a tejszínes karamellt.

A receptet Szekeres Lajosné Klári kldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk