Karamellás diótorta karácsonyra

Karamellás diótorta karácsonyra

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 16 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 30 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 tojás

A karamellhez:

  • 20 dkg cukor
  • 2 ek citromlé

A töltelékhez:

  • 2,5 dkg vaj
  • 1,5 dl tejszín
  • 5 dkg cukor
  • 1 ek méz
  • 7,5 dkg durvára tört dió
  • 7,5 dkg tört háztartási keksz
  • 1 tojás a kenéshez
  • 1 alma

Elkészítés:

A vajból, porcukorból, sóból, tojásból és a lisztből gyorsan omlós tésztát gyúrok. Majd fóliával letakarva a hűtőszekrényben pihen, amíg a tölteléket elkészítem.

A sütőt előmelegítem 200 fokra. A pihentetett tésztával gyorsan dolgozok, 2/3-át lisztes munkalapon vékonyra nyújtom, majd a vajazott és lisztezett tésztaformába terítem úgy, hogy a széle kilógjon picit. Ezekután lősütöm.

Közben a cukrot és a citromlevet világos karamellé olvasztom.

Egy másik edényben a töltelékhez felforralom a tejszínt a cukorral és a vajjal, végül a mézet is hozzáadom, majd összefőzöm a karamellel.

Ebbe dolgozom bele a durvára vágott diót és a kekszet, valamint a vékonyszeletekre vágott almát.

Az elősütött tésztára kanalazom a kihűlt diós krémet. A peremét megkenem felvert tojással vagy tojásfehérjével. A maradék tésztát kinyújtom, majd késsel körülvágom, hogy torta formája legyen, vagy csíkokat sodrok belőle. A töltelékre helyezem, picit megnyomkodom. Bekenem tojással, majd villával többször megszurkálom.

A tortát 30-40 perc alatt világos barnára sütöm, majd kihűtöm, és tálalom.

Neked ajánljuk