Karácsonyi túrós zserbó

Karácsonyi túrós zserbó

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

A kakaós lapokhoz:

  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg kristálycukor
  • 6 dkg vaj
  • 1 ek. kakaó
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 2 kk. sütőpor
  • 3 ek. tejföl

A sárga laphoz:

  • 15 dkg liszt
  • 5 dkg kristálycukor
  • 3 dkg vaj
  • 1/2 kk. szódabikarbóna
  • 1 kk. sütőpor
  • 1,5 ek. tejföl

A töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 3 tojás
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • porcukor
  • 1 ek. tejföl

Valamint:

  • sárgabaracklekvár
  • darált dió
  • vaníliás cukor

A tetejére:

  • 10 dkg csokoládé
  • 2 ek. olaj

Elkészítés:

Egy tálba beletesszük a lisztet, majd hozzáadjuk a puha vajat, elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, hozzáadjuk a cukrot, a szódabikarbónát, a sütőport, a kakaót, és jól összekeverjük. Ezután kanalanként hozzáadjuk a tejfölt, és könnyen nyújtható tésztává összegyúrjuk.

Ezután kétfelé vesszük a tésztát, és 2 gombócot gyúrunk belőle, majd felhasználásig a hűtőbe tesszük.

Asárga lapot ugyanígy készítjük el. Ezután a hűtőbe tesszük felhasználásig.

A töltelékhez tálba tesszük a túrót, és villával kicsit összenyomkodjuk. Hozzáadjuk az ízlés szerinti mennyiségű porcukrot, a vaníliás cukrot, a vaníliás pudingport, a reszelt citromhéjat, a tejfölt, a tojások sárgáját, és jól összekeverjük.

A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan a túrós masszához keverjük.

Egy 22 x 32 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd a hűtőből kivett és kinyújtott sárga tésztát belehelyezzük. Ezután ízlés szerint megkenjük a tésztát lekvárral, majd megszórjuk a darált dióval és a vaníliás cukorral.

Kinyújtjuk az egyik barna tésztát, majd befedjük vele a tepsiben lévő lekváros-diós tölteléket. Ezután vékonyan megkenjük lekvárral, és megszórjuk darált dióval. Ezután óvatosan rákanalazzuk a túrós masszát.

Végül kinyújtjuk a másik barna tésztát is, és óvatosan befedjük vele a túrós masszát. Tetejét villával több helyen megszurkáljuk.

Előmelegített sütőbe toljuk, majd közepes lángon 45-50 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni a süteményt.

Egy tábla tortabevonó csokoládét gőz fölött felolvasztunk, majd hozzáadunk 2 evőkanál étolajat, és simára keverjük. A teljesen kihűlt tészta tetejére csorgatjuk, és egyenletesen elsimítjuk. Pár perc alatt a csokoládé megdermed a sütemény tetején.

A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!

Neked ajánljuk