Karácsonyi-emeletes sütemény

Karácsonyi-emeletes sütemény

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Rafinált ételek

Árkategória

Költséges ételek

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 2 db tojássárga
  • 1 dl bor

Az almatöltelékhez:

  • 55 dkg alma
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl bor
  • őrölt fahéj

A sziruphoz:

  • 40 dkg cukor

A máktöltelékhez:

  • 35 dkg darált mák
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 ekvőkanál bor
  • fahéj
  • mazsola

A diótöltelékhez:

  • 35 dkg darált dió
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 1 evőkanál bor
  • mazsola
  • fahéj

Valamint:

  • szilvalekvár
  • 1 db tojás

Elkészítés:

A tészta alapanyagait öszedolgozom és 5 felé véve pihentetem.

Az almás töltelékhez a kockázott almát megpárolom borban, utána cukorral, fahájjél ízesítve kihűtöm.

A töltelékekhez sziurpot készítek 6 dl vízben forralt cukorral

A feléhez mákot, citromhéjat, fahéjat, bort, mazsolát keverek.

A többihez mehet a diró, narancshéj, mazsola, fahéj, bor.

Kikent, lisztezett tepsibe nyújtok egy lapot, lekenem a mások töltlékkel, befedem másik tésztával, erre megy az almás, lefedem tésztával, amit diós töltelékkel simítok, negyedikkel lefedem, erre szilvalekvár kerül, végül az utolsó lappal takarom.

Tojással kenem, megszurkálom és 180 fokon készre sütöm.

Neked ajánljuk