Karácsonyi almás pite

Karácsonyi almás pite

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 15 dkg porcukor
  • 35 dkg vaj
  • 40 dkg liszt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tojás sárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor

valamint:

  • 4-5 alma
  • kb. 10 dkg cukor (attól függ, mennyire savanykás az alma)
  • szerecsendió
  • fahéj

Elkészítés:

A porcukrot, 30 dkg vajat, a lisztet, a citrom héját, a 1 tojássárgáját és a vaníliás cukrot egy tálba tesszük, összegyúrjuk, és gömb alakúra formázzuk.

A pite formát kivajazzuk. A tésztát kinyújtjuk, egy picit lecsípünk a nyers tésztából, mert később abból szaggatjuk ki a csillagokat, a többit a pite forma méretére igazítjuk, és beletesszük.

Ha ez megvan, akkor 5-10 dkg cukrot 5 dkg vajjal egy tálban felmelegítünk. Az almát meghámozzuk, kis kockára vágjuk, és amikor a cukor és a vaj összeolvadt, belerakjuk, megforgatjuk, majd karamellizáljuk benne. Egy fél citrom levét belenyomjuk, citromhéjat reszelünk rá, és szerecsendióval, fahéjjal ízlés szerint megszórjuk. Kb. 10 percig kavargatjuk, majd szűrőbe tesszük, hogy minden lé lecsorogjon róla, majd kihűlni hagyjuk. Ekkor mehet a formába, a tészta tetején egyenletesen elosztjuk.

A maradék tésztát kinyújtjuk, és csillagokat vágunk ki belőle a tetejére.

A sütőt 170 fokra előmelegítjük, betesszük a pitét, és kb. 1 órán keresztül sütjük, amíg megpirul a teteje.

A receptet Veró küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk