Ízletes lasagne

Ízletes lasagne

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

A sajtmártáshoz:

  • 7,5 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 7 dkg liszt
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 10 dkg gorgonzola sajt
  • fehérbors
  • szerecsendió
  • 1 babérlevél

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg spenótlevél
  • 2 db tojás
  • olívaolaj

A töltelékhez:

  • 10 dkg spárgakonzerv
  • 5 dkg articsókakonzerv
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 db paradicsom
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 dl fehérbor
  • 1/2 csokor petrezselyem

Elkészítés:

A sajtszószhoz vajat olvasztok és lisztet szórok rá, babérlevéllel ízesítve pirítom, míg aranybarna nem lesz. A meleg tejet hozzáadagolom lassan, állandó kevergetés mellett, hogy ne legyen csomós és ízesítem a fűszerekkel. Közepesen erős lángon főzöm, belerakva a sajtot, szerecsendiót, fehérbort.

A tölteléknek olívaolajon dinsztelek szeletelt fokhagymát. Rárakom az aprított sárgarépát és átpirítom. Egy deci bort aláöntök, kis vízzel is higítom, majd kedvem szerint ízesítem. Az aprított articsókát, illetve a kockázott paradicsomot megpárolom benne, fedő alatt.

A tésztához leforrázom a spenótot, sós vízzel, pár percig alatta hagyva, majd leöntöm és lecsepegtetem, utána felaprítom. Liszthez kis olívaolajat adok, sózom, 2 tojást ütök bele és az aprított spenótleveleket is beleszórom. Szükség szerint, vízzel higítva, összedolgozom a masszát. A tésztát szétosztom maréknyi adagokra, majd kézzel ellapítom, utána kenyérsütőgépben dagasztom az első négy fokozaton, mindegyiken 2-3-szor átdolgozva. Kinyújtva lapokra szelem.

A tepsi négy felébe 1-1 ek. sajtószt rakok, tésztával borítom őket, újból sajtszószt teszek rá, aztán a zöldségragut és a leszűrt spárgát, ismét sajtszószt, végül tésztával fedem. Ezzel a koncepcióval egy hasonló réteget pakolok. Tetejét parmezánnal hintem, esetleg kis vajat is tehetk rá. 185 fokon készre sütöm, 25-30 perc alatt.

Hasonló receptek