Iker kakaós kalács

Iker kakaós kalács

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Rafinált ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 5 dkg élesztő
  • 10 dkg kristálycukor
  • 4-5 dl tej
  • 1 kg liszt
  • 2 dkg vaníliás cukor
  • 1 teáskanál só
  • 2 tojás sárgája
  • 12 dkg margarin
  • 2 evőkanál kakaópor
  • pici langyos tej
  • 1 tojássárgája a kenéshez

Elkészítés:

Az élesztőt 1 kávéskanál porcukorral és 1 dl langyos tejjel felfuttatjuk. A lisztet tálba szórjuk, adjuk hozzá a megkelt élesztős tejet, egy kanálnyi lisztet keverünk hozzá, konyharuhával letakarjuk, és 10 percig kelesztjük.

A maradék tejet elkeverjük a tojásokkal, a maradék cukorral, a vaníliás cukorral, a sóval és a felolvasztott, langyos margarinnal. 2-3 részletben a liszthez adjuk, csomómentesre gyúrjuk.

A tésztát elfelezzük, majd a kakaót egy kevés langyos tejjel összekeverjük, és az egyik tésztába dagasztjuk. Kétszeresére kelesztjük mindkettő tésztánkat.

A világos tésztát felezzük el, átgyúrjuk, és 30x50 cm-es téglalapra nyújtjuk. A kakaós tésztát 4 részre osztjuk. 4 nagy rudat sodrunk, majd megtekerjük, mintha fonni akarnánk.

Az egyik világos tésztát megkenjük olajjal, a két szélére fektetjük a kakaós tésztát. Kívülről a közepe felé haladva feltekerjük a tésztát, a tepsibe fektetjük, a 2 tekercs találkozási felületét megkenjük tojássárgájával. Letakarjuk, és a kétszeresére kelesztjük. Előmelegített 200 fokos sütőbe rakjuk.

Neked ajánljuk