Hortobágyi húsos palacsinta

Hortobágyi húsos palacsinta

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a palacsinta tésztához:

  • 15 dkg liszt
  • 1 dl szódavíz
  • 3 dl tej
  • 1 tojás
  • 2-3 evőkanál étolaj
  • 1 csipet só

a töltelékhez:

  • 50 dkg darált hús
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fehér paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 330 g tejföl

Elkészítés:

Megtisztítjuk, feldaraboljuk a hagymákat és 2 evőkanál olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a darált húst, felkarikázott paprikát, negyedelt paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, fehéredésig pirítjuk, majd a tűzről lehúzva hozzákeverjük az őrölt paprikát, felöntjük vízzel (annyival, hogy ellepje), és addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Ügyeljünk, hogy jó bő szaftja maradjon.

Közben kisütünk 12 db sós palacsintát: a lisztet, a tojást, a sót és a tejet keverőtálba tesszük, és simára keverjük, majd hozzáadjuk a szódát és az étolajat. Kisütjük a palacsintákat forró serpenyőben (ha kell, pici olajon).

Ha kész a pörkölt, a húst szűrőlapáttal kiszedjük, a szafthoz hozzákeverjük a tejfölt és összeforraljuk (ha nagyon híg a leve akkor a tejfölhöz 1-2 evőkanál lisztet is keverünk). A kiszedett húshoz annyi szaftot adunk, hogy kenhető legyen.

A húsmasszát a palacsintákba töltjük úgy, hogy amikor a tölteléket belerakjuk, kissé behajtjuk a palacsinta szemben lévő két oldalát, majd alulról jó szorosan feltekerjük. Arra ügyeljünk, hogyha nem marad elég szaftunk, csak tálalásnál öntsük a palacsintákra (különben melegítés közben mind beszívja)!

A receptet Vass Lászlóné küldte be. Köszönjük!

Cikk alatti banner

Neked ajánljuk