Házi fehér kenyér

Házi fehér kenyér

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Olcsó ételek

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1 mokkáskanál gyümölcscukor
  • 1 evőkanál só
  • 1 evőkanál olaj
  • langyos víz
  • kevés margarin (kb mint az élesztő)
  • 1 tojás

Elkészítés:

Elkészítés:

Az élesztőt feloldjuk langyos vízben egy kis pohárban. 10 percet pihentetni hagyjuk.

A lisztet összekeverjük a margarinnal, a cukorral, a sóval és belekeverjük az étolajat is. A feloldott élesztőt a közepébe öntjük, majd hozzáadagoljuk a langyos vizet (ameddig felveszi a liszt). Ezt folyamatosan géppel keverjük legalább 10 percig. A tésztánk akkor jó, ha nem kemény és nem folyékony. Ha ezt elértük, akkor 2-3 óráig ugyanebben az edényben kelesztjük. Az ideális hőmérséklet kb. 20 fok.

Újra gyúrjuk a tésztát a saját edényében, majd ismét kelesztjük (kb. 2-2,5 órát).

A megkelt tésztát újragyúrjuk egy kis liszttel. Kézzel gyúrjuk és lapítsuk a tésztát! Ezután megformázzuk és betesszük a kilisztezett tepsibe. Várjunk kb. 1 órát, hogy a tészta újra megkeljen, majd kenjük be tojássárgájával a tetejét! Így a tészta sütésre kész állapotba került.

200 fokon 30 percig sütjük, majd kikapcsolt sütőben pihentetjük még 20 percig.

Neked ajánljuk