Hagymás marharagu fánkokkal

Hagymás marharagu fánkokkal

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 70 dkg sovány marhalapocka kockára vágva
  • 5 nagy fej hagyma vékonyra szeletelve
  • 2 kávéskanál cukor
  • 2 közepes sárgarépa, megtisztítva és felkarikázva
  • 8,5 dl marhahúsalaplé
  • 40 dkg darabolt konzervparadicsom
  • 1/2 mokkáskanál só

A fánkocskákhoz:

  • 27 dkg sima liszt
  • 2 mokkáskanál sütőpor
  • 1 púpozott mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 mokkáskanál só
  • 7 dkg vaj vagy margarin
  • 3 evőkanál apróra vágott, friss petrezselyemzöld
  • 2 dl író, tej vagy natúr joghurt

Elkészítés:

2 evőkanál olajat felhevítünk és kb. 10 percig, állandó keverés mellett megsütjük benne a kockákra vágott marhahúst. Ezután hozzáöntjük a maradék olajat, beletesszük a szeletelt hagymát és a cukrot, majd mérsékelt tűzön, kevergetve 3 percig pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a rusztikusan vastagra szelt sárgarépát és további 3 percig együtt pároljuk. Felengedjük a marhahús alaplével, majd hozzáadjuk a darabolt konzervparadicsomot és a sót.

Miután felforrt, a lángot mérsékeljük, és az edényt lefedve csendesen főzzük 40 percig, amíg a hús teljesen puha nem lesz. Közben a sütőt 220 C-ra (gáznál 7. fokozat) előmelegítjük.

A fánkokat nagyjából 15 perccel azelőtt készítsük el, hogy a hús megfő! Ehhez egy tálba szórjuk a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a sót, belemorzsoljuk a vajat vagy margarint, és morzsalékos tésztává keverjük.

Hozzáadjuk az apróra vágott friss petrezselymet és az írót, majd annyi ideig gyúrjuk, amíg lágy tészta nem lesz belőle. Ezután belisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk, és 5 cm-es átmérőjű szaggatóval kiszúrjuk. A levált részeket ismét összegyúrjuk, kinyújtjuk, és megismételjük a műveleteket.

A kiszaggatott fánkokat a marharagu tetején elrendezzük, úgy, hogy kissé egymáshoz érjenek. Előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük, amíg a fánkok megnövekednek és a tetejük aranysárgára nem sül.

A receptet Kéri Jánosné Kati küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk