Gombákkal, szalonnával főtt kakas nádudvari cserépedényben

Gombákkal, szalonnával főtt kakas nádudvari cserépedényben

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 1 db kakas
  • 5-6 nagyobb fej vöröshagyma
  • kolozsvári szalonna
  • zsír
  • édesnemes őrölt pirospaprika
  • őrölt bors
  • őrölt kömény
  • 2 gerezd fokhagyma
  • friss petrezselyemzöld
  • paprika
  • paradicsom
  • laskagomba
  • csiperkegomba és szegfűgomba ízlés szerint

Elkészítés:

Csontról leomló puha hús, vastag szaft és ízletes gombák... Mesés ízkavalkád.

A hagymát és a kolozsvári szalonnát felkockázzuk, zsíron üvegesre pároljuk, hozzáadjuk az édesnemes őrölt paprikát, és hideg vízzel felöntve elkészítjük belőle a pörköltalapot.

Ezután a pörköltalapot a nádudvari cserépedénybe öntjük, ebbe belehelyezzük az átmosott és darabolt kakas részeket. Sózzuk, borsozzuk, köménnyel áthintjük, belerakjuk a pucolt fokhagymagerezdeket, a friss paprikát és paradicsomot, egy csokor friss petrezselyemzöldet, és felöntjük meleg vízzel.

Kemencében közel 4 órán át főzzük. Mielőtt teljesen kész lenne, beletesszük a gombákat (ez kb. fél órával a kivétel előtt történt).

Hasonló receptek