Gesztenyés pulyka vegyes zöldségpürével

Gesztenyés pulyka vegyes zöldségpürével

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamellfilé
  • 5 dkg vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1-2 alma
  • 1 pohár erőleves
  • 1 pohár vörösbor
  • 20 dkg szeletelt bacon
  • bors

a töltelékhez:

  • 30 dkg előfőzött gesztenye (nem cukrozott!)
  • 10-15 dkg bacon
  • 1 szikkadt zsemle
  • 1-2 tojás
  • 1 dl tej
  • 2 szál kakukkfű
  • 1 késhegynyi őrölt szerecsendió

A körethez:

  • 3 szál sárgarépa
  • 1 kisebb brokkoli
  • 4 szem burgonya
  • 6 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • 2 csipet őrölt szerecsendió
  • 2 gerezd fokhagyma

A mártáshoz:

  • 20 dkg aszalt vörös áfonya
  • 10 dkg barna cukor
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 1 dl tejszín
  • 1 mokkáskanál őrölt gyömbér
  • 1 citrom + 1 narancs

Elkészítés:

A pulykamellet szétteregetjük, tenyérnyi nagyságú lapos szeletekre vágjuk, kicsit sózzuk, borsozzuk.

A töltelékhez az áttört gesztenyét összekeverjük a tejben áztatott zsömlével, a tojásokkal, az apróra vágott baconnel, sózzuk, borsozzuk, a finomra vágott kakukkfűvel, őrölt szerecsendióval ízesítjük. Összegyúrjuk, és ha az állaga megkívánja, még egy kis tejjel lazítjuk.

A tölteléket szétterítjük a pulykamelleken, aztán a húsokat szorosan felcsavarjuk, majd a baconszeletekbe beletekerjük, spárgával körbekötjük.

Ha szükséges, a végeket még hústűvel is rögzítjük. A hústekercseket körben megkenjük vajjal. Tepsibe fektetjük, mellédobjuk a félbevágott vöröshagymát, almát, fokhagymát. Aláöntjük a levest, alufóliával lefedjük és 180 C-fokon a húst puhára sütjük (kb. 40 perc). A végén a fóliát levesszük, és 200 C-fokon még 10 percig pirítjuk, hogy szép piros legyen.

A körethez a megtisztított sárgarépát, brokkolit, burgonyákat felkockázzuk. Egy lábasban feltesszük főni a répát és a fele burgonyát, másikban pedig a brokkolit a maradék burgonyával. Ha a zöldségek megfőttek, hagyományos módon krumplipürét készítünk belőlük.

Az áfonyamártáshoz a vörös áfonyát felöntjük 1 dl vörösborral. Hozzáadjuk a barna cukrot, csipetnyi sót, fél citrom és fél narancs lereszelt héját, a gyömbért, és 20-25 percig nagy lángon főzzük, majd a tejszínnel felöntjük. Ha túl sűrű, a narancs kinyomott levével hígítjuk.

Tálaláskor a hústekercsekről a spárgát eltávolítjuk, majd ferdén felszeleteljük, adunk hozzá a kétféle püréből és melléöntjük az áfonyamártást.

Neked ajánljuk