Fűszeres töltött csirke

Fűszeres töltött csirke

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

Hozzávalók:

  • 1 csirke (kb.1,5 kg)
  • 4 kemény tojás
  • 2 közepes hagyma
  • 15 dkg champignon gomba
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • a csirke mája
  • 60 dkg vegyes leveszöldség
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. olaj
  • 10 dkg búzadara
  • 1 tojás
  • 5 dkg szeletelt szalonna (bacon)
  • 1-1 mk. szárított majoránna és kakukkfű
  • 1 dl száraz fehérbor

Elkészítés:

A csirkét megmosom, megtisztítom, zsírzóját kivágom, hasüregét besózom egy fél órára. Fellazítom a bőrét a mellén és a comboknál.

A főtt tojásokat meghámozom, lereszelem. Meghámozom a hagymákat, az egyiket finomra, a másikat pedig vastag gerezdekre vágom.

Megtisztítom és apróra kockázom a gombát. A petrezselymet leöblítem, összevagdalom. A májat leöblítem, a hártyákat, inakat eltávolítom, a májat elkaparom. A leveszöldséget megtisztítom, vékony hasábokra vágom. A fokhagymát meghámozom.

Fonnyasztom a hagymát egy ki olajon, hozzáadom a gombát, pár percig párolom, majd hagyom kihűlni. Hozzáadom a májat, a tojáskockákat, a búzadarát, a tojást, a petrezselymet, fűszerezem, és alaposan eldolgozom. A csirke hasüregébe és a fellazított mellbőr alá töltöm a masszát, ügyelve, hogy ne legyen túl szoros, a nyílásokat pedig sűrű öltésekkel bevarrom. Hátrahajtom a szárnyvégeket, a lábakat összekötöm egy vékony zsineggel.

Beleteszem a szárnyast egy mély sütőedénybe, a mellét betakargatom szalonnaszeletekkel, mellé dobálgatom a zöldségeket, megfűszerezem, aláöntöm a borocskát, lefedem, mérsékelt tűzön (180 Celsius-fok, gázsütő: 2. fokozat) 1 órán kersztül párolom. 200 fokra (gázsütő: 3. fokozat) felkapcsolom, leszedem róla a szalonnát, és levével gyakran meglocsolva további 20-25 percig, gyönyörű pirosra sütöm a csirkét.

Kiemelem egy tálra, hagyom pihenni 15 percig, eltávolítom a zsinegeket na meg a cérnákat, és majd csak az asztalnál vágom fel. A vele párolt zöldséget leszűröm, és külön tálalom.

Tipp: Sült hasábburgonya, ecetes savanyúság, savanykás befőtt illik hozzá a legjobban.

Neked ajánljuk