Flódni

Flódni

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj (hidegen)
  • 10 dkg cukor
  • 3 tojássárgája
  • 1 dl fehérbor (1 dl tejjel helyettesíthető)
  • 1 késhegynyi sütőpor
  • 1 csipet só

az almás részhez:

  • 1 kg reszelt alma
  • 2 evőkanál méz
  • citromlé
  • fahéj
  • szegfűszeg

a mákos részhez:

  • 20 dkg mák
  • 10 dkg cukor
  • 1,5 dl fehérbor (1 dl tejjel helyettesíthető)
  • mazsola

a diós részhez:

  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor
  • 1,5 dl fehérbor(1 dl tejjel helyettesíthető)
  • mazsola + szilvalekvár +1 tojás a lekenéshez +porcukor a díszítéshez

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, majd 10-15 percre a hűtőbe tesszük. Az almás részhez az almát lereszeljük, a levét jól kinyomkodjuk. Mézzel, ízlés szerint citromlével, őrölt szegfűszeggel illetve fahéjjal ízesítjük. (A mákos és diós részt ugyanúgy készítjük el: a darált mákot/diót összekeverjük a cukorral. A tejet felforraljuk, majd leöntjük vele a mákos/diós részt, végül pedig hozzáadjuk a mazsolát.)

A tésztát 5 egyenlő részre osztjuk. A tepsit sütőpapírral kibéleljük, majd az első rész kinyújtott tésztát belehelyezzük, és megkenjük vékonyan szilvalekvárral. Erre kerül a diós rész. Újabb tésztaréteg következik, amit újra lekenünk szilvalekvárral, erre helyezzük az almás részt. Így járunk el a mákos résszel is. Az almás részre tésztát helyezünk, lekvárral megkenjük, majd rá a mákos masszát.

Végül az egészet lezárjuk az utolsó rész tésztával, amit egész tojással lekenünk. Az egészet villával teljesen az aljáig alaposan megszurkálunk. 180 fokon, kb. 45-60 perc alatt megsütjük. (Akkor jó, ha a teteje szép barnára sült.)

A receptet Fajcsákné Polgár Judit küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk