Firenzei sertéssült hagymakompóttal

Firenzei sertéssült hagymakompóttal

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 80 dkg sertéskaraj csont nélkül, egészben
  • őrölt bors
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 szál bazsalikom
  • 2 szál rozmaring
  • 2 szál oregánó
  • 4 szál kakukkfű
  • 1 dl olívaolaj

A hagymakompóthoz:

  • 3 fej új vöröshagyma
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkaknál olívaolaj
  • cukor
  • ételecet

A pirított burgonyához:

  • 60 dkg héjában főtt burgonya
  • 1/2 dl olívaolaj

Elkészítés:

Besózom-borsozom a sertéskarajt, meghempergetem aprított fokhagymában, bazsalikomban, rozmaringban, oregánóban, és kakukkfűben, majd egy olajozott tepsibe rakosgatom őket. Leöntöm őket forró olajjal, és 1 deci vízzel, letakarom alufóliával, és 1 óra alatt (nem teljesen) puhára párolom.

Leveszem róla a fóliát, és további fél óra alatt forró stőben pirosra sütöm.

Közben felkarikázom a vöröshagymát, majd rászórom a forró olajon világosbarnára karamellizált cukorra, felöntöm másfél deci vízzel, és 20 perc alatt közepes lángon készre párolom. Akkor jó, ha sűrű, krémes szaftja van.

A körethez megpirítom a sózott burgonyát forró olívaolajon.

Tipp: A hagymakompótot víz helyett én száraz fehérborral szoktam felönteni.

A sertéskarajt nem szabad szurkálni miközben sül, különben elvész a szaftja, és teljesen kiszárad!

Neked ajánljuk